Εξαδάχτυλος: «Από μετάλλαξη θα απαλαγούμε απο τον κορονοϊό μια μέρα»

Όλα όσα είπε για την εξέλιξη του ιού #newn #covid19

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλάει στο newsit.gr για όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα για την μετάλλαξη του κορωψνοϊού και τα νέα στελέχη του.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και πόσο εύκολα μεταδίδεται;

Προστατεύουν τα εμβόλια από τις νέες μεταλλάξεις του βρετανικού και του Αφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους και ποια είναι τα όπλα της επιστήμης;

Ακόμη εξηγεί πόσο κοντά είμαστε σε ένα νέο lockdown με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και αφήνει παράθυρο ελπίδας για την εξαφάνιση του ιου, όπως έγινε και με τον ιό SARS-Cov-2 πριν μερικά χρόνια. Τέλος αποκαλύπτει πόσο καθοριστικές είναι οι απαντήσεις που θα πάρουν από τους ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον οίκο ευγηρίας ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογική εξέλιξη των ιών και το περιμέναμε αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι «από μια μετάλλαξη είναι πιθανόν να εξαφανιστεί μια ημέρα και ο ίδιος ο ιός. Αυτό συνέβη με τον προηγούμενο Sars. Έτσι εξαφανίστηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα επιπλέον μέτρων είπε ότι: «Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ζήσουμε με άρση μέτρων τις επόμενες εβδομάδες. Αλκυονίδες διανύουμε σε ότι αφορά την πανδημία και απ’ ότι γνωρίζουμε αλκυονίδες ημέρες δεν σημαίνει καλοκαίρι αλλά το καλοκαίρι θα έρθει. Πιστεύω ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν κάποια στιγμή γιατί ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια αργή και σταθερή αυξητική πορεία στους αριθμούς. Εφόσον αυτή εμπεδωθεί και διογκωθεί θα πρέπει να υπάρξει μια απάντηση και θα υπάρξει απάντηση».