Γιάννης Μαραγκούλιας: Ένας προπονητής πρέπει να είναι στήριγμα για τους αθλητές του.

Ο Γιάννης Μαραγκούλιας είναι 28 ετών και δουλεύει αν αθλητής- προπονητής στο kick box στα 73-75 κιλά , Muay Thai και tae Kwon Do. 

Απάντησε στις ερωτήσεις της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, για λογαριασμό του Newn Webradio:

  • Τι είναι το kick box σαν άθλημα και που οφελεί;

“Το kickboxing είναι στην πραγματικότητα ένα μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα και απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες, ακόμα και σε παιδιά.Περιορίζει  το στρες, βελτιώνει τη στάση σώματος και την ισορροπία, ενισχύει την αντοχή και ενδυναμώνει την καρδιά. Επίσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους-σύσφιξη σώματος, και τονώνει το συντονισμό μας! 

  • Τι σε ώθησε να ξεκινήσεις αυτό το άθλημα;

“Μου άρεσε από μικρός γιατί είχε αυτοπεποίθηση , αυτοσυγκέντρωση, πυγμή , μου έμαθε να  στηρίζω τον εαυτό μου να πατάω γερά στα πόδια μου και να αποφεύγω δύσκολες καταστάσεις όπως το bulling.”

  • Ποσά χρόνια ασχολείσαι με αυτό το άθλημα;

“Είμαι δέκα χρόνια αθλητής και τα τελευταία 6 χρόνια ασχολουμαι κι με την προπονητική πάνω σε αυτό το άθλημα.”

  • Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να ξεκινήσει αυτό το άθλημα;

“Τίποτα άλλο παρά μόνο ότι χρειάζεται ο καθένας για να κάνει οτιδήποτε στη ζωή του … αγάπη , αφοσίωση κυρίως επιμονή και υπομονή τίποτα άλλο!”

  • Πόσες ώρες προπονείσαι κάθε μέρα;

“Απο τις εφτά που θα σηκωθώ μέχρι το μεσημέρι και αντίστοιχα το απόγευμα είτε με περσοναλ και στα ομαδικά μου  στα οποια συμμετέχω είτε ατομικά μονος μου ισχύει το ίδιο πρόγραμμα όποτε οι ώρες είναι αρκετές.”

  • Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικα αυτού του αθλήματος;

“Είναι στον άνθρωπο περισσότερο αλλά καλλιεργεί το μέσα σου θα  έλεγα σε απομακρύνει από «μπλεξίματα» , και σου δημιουργεί ένα αίσθημα πίστης στον εαυτό σου στα οποία πρέπει φυσικά να συμβάλλει και ο προπονητής ώστε να σε κάνει όλο και καλύτερο. Τα υπόλοιπα οφέλη τα προανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση. Όσον αφορά τα αρνητικά παντού υπάρχουν. Προσπαθώ να τα αποβάλλω και να μην ασχολούμαι με αυτά.”

  • Πόσες προκρίσεις έχεις κατακτήσει;

“Ως αθλητής σε πανελλήνιο επίπεδο αρκετές και σε προπονητικό επίπεδο σεμινάρια δια ζώσης από πολλούς καταξιωμένους αθλητές κι προπονητές του αθλήματος.”

  • Θεωρείς πως στην Ελλάδα είναι όσο ανεπτυγμένο όσο θα έπρεπε;

“Όχι γιατί δε ασχολούνται οι αρμόδιοι όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα το άθλημα να μη παίρνει την αξία που του πρέπει και οι αθλητές να υποβιβάζονται ανούσια.”

  • Ποιοι είναι οι φετινοί σου στόχοι ,ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα αθλητή ο οποίος θα ήθελε να ξεκινήσει αυτό το άθλημα και τι παραμέτρους πρέπει να γνωρίζει για να επιλέξει μια καλή σχολή;

“Να έχουμε μια ευνοϊκή,υγιής και θετική χρονιά ώστε  να βγάλουμε ποιοτικούς αθλητές.

Η συμβουλή μου θα έλεγα να κάνει μια «έρευνα» να κοιτάει όχι μόνο τις σωματικές ικανότητες αλλά και τον άνθρωπο πάνω από όλα . Ένας προπονητής πρέπει να ειναι στήριγμα για τους αθλητές του σωματικά και ψυχολογικά να ξέρει να ακούει και να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Να τους μαθαίνει ορθά πράγματα και να δημιουργεί αθλητές με ήθος και αξιοπρέπεια.”

  • Πραγματοποιείς μαθήματα σε τυφλούς πράγμα σπάνιο. Ποσό καιρό ασχολείσαι με αυτό το έργο; Πως πήρες αυτή την απόφαση; Τι συναισθήματα παίρνεις από αυτό ; 

“Ασχολούμαι 6 χρόνια περίπου με αυτό. Με προσέγγισαν από μόνοι τους και μου ζήτησαν να τους αναλάβω . Εννοείται δέχτηκα αμέσως . Το τμήμα που έχει δημιουργηθεί αποτελείται από 4 άτομα και έχουμε απίστευτη συνεργασία. Είναι για μένα κανονική προπόνηση τίποτα δεν αλλάζει και γι αυτό οι προπονήσεις μας βγαίνουν άψογα. Είναι συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα σε γεμίζει δύναμη και αποκτάς συνείδηση για πράγματα που πριν ίσως να έβλεπες υπερβολικά.”