Η επόμενη μέρα των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ

Ποια είναι τα βασικά σημεία και θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη τωρινή χρονική συγκυρία; Σε μία περίοδο μεταπανδημιακή, πολεμική, με τις ανισότητες να χτυπάνε κόκκινο και την ακρίβεια να γονατίζει τα νοικοκυριά;

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής,  η οποία πραγματοποιήθηκε για να οργανώσει και να συντονίσει την Αυτό-οργάνωση του Κινήματος, αναδεικνύονται κάποια ζητήματα, τα οποία με σοβαρή αντιμετώπιση, μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη της πορείας του ΠΑΣΟΚ και της ενεργοποίησης των 270 χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης επικεφαλής.

Ποια είναι αυτά τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις οργανώσεις του Κινήματος και τον σκοπό της διασύνδεσης τους με την κοινωνική βάση;

Α) το Αξιακό ζήτημα: το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα, σαν Κίνημα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει ένα κόμμα Βουλευτών, αλλά ένα κόμμα ενεργών στελεχών και οργανώσεων. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να ταυτίζεται η λειτουργία των οργανώσεων, η συμμετοχή των μελών και των στελεχών, με την παρουσία των Βουλευτών και την Κοινοβουλευτική τους δράση. Το κόμμα και οι Βουλευτές του, πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση σαν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία των οργανώσεων.

Β) το Θεσμικό ζήτημα: η καθυστέρηση στην εκλογή  νέων οργανώσεων, η παρουσία στελεχών στην ίδια θέση επί πολλά χρόνια, έχουν οδηγήσει σε μία υστέρηση των θεσμικών και συλλογικών διαδικασιών του Κινήματος. Τώρα είναι ευκαιρία, να μάθουμε ή καλύτερα να θυμηθούμε τη δημοκρατική, θεσμική λειτουργία, την αποδοχή των ρόλων και υποχρεώσεων των μελών και των στελεχών. Η πολιτική διαδικασία οφείλει να επιστρέψει στις συλλογικές δράσεις και τις ολομέλειες και όχι στις ιδιωτικές συναντήσεις.

Γ) το Πολιτικό ζήτημα: η πολιτική αυτονομία των οργανώσεων πρέπει να αποτελέσει σκοπό και στόχο όλων των εμπλεκόμενων στελεχών. Η πολιτική ζύμωση, οι θεσμικές συναντήσεις να καταλήγουν σε πολιτικές και ουσιαστικές αποφάσεις πάνω σε τοπικά ζητήματα. Οι αποφάσεις αυτές να μην έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά να δεσμεύουν σε κάποιες περιπτώσεις και το ίδιο το κόμμα. Μια ουσιαστική, σωστή, δημοκρατική λειτουργία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και να αποτελέσει μία πραγματική βοήθεια στις κεντρικές επιλογές του Κινήματος.

Δ) το Οργανωτικό ζήτημα και οι δράσεις: η επιστροφή των στελεχών στη βάση, στις οργανώσεις,  η διάδραση με τους πολίτες πρέπει να αποτελέσει στόχο και βασικό σκοπό του Κινήματος. Η δράση και η εξόρμηση για την ακρίβεια, που πρόσφατα πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα και οφείλει να συνεχιστεί. Θεσμικά ,ανοικτά  για όσα στελέχη επιθυμούν να συνδράμουν.

Είναι τρομερό στοίχημα για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την ίδια την ηγεσία, να ενεργοποιηθούν τα στελέχη του Κινήματος. Δεν χρειαζόμαστε πλέον στελέχη που πολιτεύονται μόνο σε ιδιωτικές συναντήσεις. Χρειαζόμαστε, συμμετοχή και παρουσία. Η παρακαταθήκη των 270.000 πολιτών που συμμετείχαν στις εσωτερικές μας διαδικασίες, είναι τρομερά μεγάλη. Αυτό είναι το στοίχημα μας. Και θα το κερδίσουμε.

Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής.