Η εξόρυξη bitcoin βύθισε το Ιράν στο σκοτάδι

Παχιά στρώματα αιθαλομίχλης και συνεχή blackouts πλήττουν πολλές πόλεις του Ιράν εξαιτίας της εικαζόμενης χρήσης καυσίμων χαμηλής ποιότητας αλλά και της τρομερά ενεργοβόρου “εξόρυξης” κρυπτονομισμάτων.

Η εφημερίδα Hamshahri της Τεχεράνης κυκλοφόρησε την Τετάρτη με τίτλο “Ζώντας επί 20 Ημέρες στo Νέφος” στο εξώφυλλο και μια φωτογραφία της πρωτεύουσας καλυμένης με αιθαλομίχλη.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στραφεί σε χαμηλής ποιότητας πετρέλαιο για να παράγουν ηλεκτρισμό καθώς τα υψηλά επίπεδα εγχώριας κατανάλωσης έχουν προκαλέσει έλλειψη φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Iranian Students. Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Bijan Namdar Zanganeh αρνήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν καυσιμέλαιο για να παράγουν ηλεκτρισμό.

Άλλες μονάδες έχουν κλείσει προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη ότι τα επίπεδα ρύπανσης έχουν γίνει “επικίνδυνα”.

Το αέριο έχει γίνει δυσεύρετο επειδή χρησιμοποιείται για να θερμάνει τα περισσότερα ιρανικά σπίτια και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτόν τον χειμώνα. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η χρήση από τα νοικοκυριά που μένουν περισσότερο στο σπίτι λόγω της πανδημίας, ενώ έχουν εκτοξευτεί οι μετακινήσεις με ιδιωτικά οχήματα.

πηγή: https://www.capital.gr/