Η Ιουλιάννα Κοντονή στο newn.gr

Η Ιουλιάννα Κοντονή είναι διεθνής παίκτρια του πόλο με όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της Εθνικής Ομάδας, ενώ έχει και συμμετοχή με την Εθνική ομάδα των Γυναικών.

Έκανε τα πρώτα της βήματα στο πόλο από τον ΑΝΟ Γλυφάδας το 2013, όπου συμμετείχε σε πολλαπλά πανελλήνια πρωταθλήματα, με πολλές διακρίσεις.

Την τελευταία διετία αγωνιζόταν με το σκουφάκι του Εθνικού Πειραιώς, με τον οποίο κατέκτησε το LEN Trophy, έχοντας σημαντική συνεισφορά στην πορεία της ομάδας.

Φέτος αγωνίζεται με τα χρώματα του ΠΑΟΚ, και παράλληλα βρίσκεται στο 5ο έτος ως φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Παρακάτω η συνέντευξη που παραχώρησε στο newn.gr:

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις κρατώντας την μπάλα του πόλο;

Η πρώτη μου ανάμνηση κρατώντας τη μπάλα του πόλο, είναι σε ηλικία 13 ετών. Ήμουν στη θάλασσα με τον αδερφό μου που έπαιζε ήδη πόλο.

· Τι συντέλεσε στο να διαλέξεις το πόλο και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Με κέρδισε η ομαδικότητα και το ότι είναι ένα παιχνίδι με συνεχή σκέψη, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Επίσης μου άρεσε το ότι ενώ υπάρχει πλάνο και σχέδιο, στην πράξη δεν τηρείται πάντα, η κάθε φάση είναι στη πραγματικότητα μοναδική. 

· Ποια ήταν για σένα η χειρότερη και ποια η καλύτερη ανάμνηση μέσα στις πισίνες;

Έχω σίγουρα «άσχημες» αναμνήσεις σε πισίνες. Δεν μπορώ να προσδιορίσω κάποια ως τη χειρότερη. Η καλύτερη όμως ήταν το πρώτο μου μετάλλιο με την εθνική ομάδα νεανίδων το 2018 σε παγκόσμια διοργάνωση στο Βελιγράδι όπου κατακτήσαμε τη τρίτη θέση. Εκεί επιβεβαίωσα μέσα μου γιατί αγαπω τόσο αυτό το άθλημα. Είμαι ευγνώμων για όσα έχω ζήσει. 

· Γράφτηκε ή ειπώθηκε ποτέ για σένα κάτι που να σε πλήγωσε ή να σε εξόργισε;

Στον χώρου του αθλητισμού γενικότερα, πολλά ειπώνονται, τίποτα δεν με έχει πληγώσει η εξοργίσει. Μπορεί να με έχει  ενοχλήσει λίγο αλλά επέλεγα να απαντάω μέσα στο νερό. 

· Συνδυάζονται οι φοιτητικές υποχρεώσεις με τις προπονήσεις και τις αθλητικές υποχρεώσεις;

Συνδυάζονται. Αρκεί να υπάρχει θέληση και πειθαρχία, κάτι που οι αθλητές μαθαίνουν από μικρές ηλικίες. Προσωπικά,  επέλεξα να αφήσω πίσω την εθνική ομάδα πριν δυο χρόνια γιατί δεν ήθελα να επιβαρύνω τη πρόοδο στη σχολή μου, καθώς είμαι πλέον στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και οι υποχρεώσεις είναι πολλές και καθημερινές. Συνέχισα όμως τον πρωταθλητισμό και είμαι σε θέση να πω ότι τα συνδυάζω και τα δυο άριστα. 

· Ποιοι είναι οι στόχοι οι προσωπικοί;

Τους προσωπικούς μου στόχους τους έχω πετύχει. Αυτό που θέλω για φέτος είναι ο ΠΑΟΚ να φτάσει όσο υψηλότερα γίνεται και θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Είναι πολύ δύσκολο για μια παίκτρια από την Αθήνα να αγωνίζεται με έδρα την Θεσσαλονίκη και να βρίσκεται συνεχώς μακριά από την ομάδα. Όμως, οι συμπαίκτριές μου, το προπονητικό team καθώς και όλοι στη ομάδα με έκαναν να νιώσω αμέσως οικεία και μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ. 

· Αγωνίζεσαι στην ομάδα του ΠΑΟΚ.  Πως αισθάνεσαι για αυτό το σωματείο; μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε πιο κραταιές ομάδες του πόλο στο πρωτάθλημα;

Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή έχει πολύ νέο ηλικιακά ρόστερ που πλαισιώνεται από μερικές παίκτριες με μεγάλη εμπειρία. Τα κορίτσια έχουν ταλέντο και θεωρώ τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν και τις πιο δυνατές ομάδες τις Α1. 

·  Πες μας από δυο στιγμές αθλητικές από την μέχρι τώρα πορεία σου  που σου έχουν μείνει στην μνήμη σου.

Αδιαμφισβήτητα μια από τις αξέχαστες στιγμές ήταν το 2022 που με τον Εθνικό Πειραιώς κατακτήσαμε τον Ευρωπαϊκό κύπελλο στην έδρα της ομάδας στον Πειραιά. Επίσης, η τελευταία μου ηλικιακή διοργάνωση με την εθνική ομάδα το 2021, όταν  κατακτήσαμε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών, αν και στόχος μας ήταν το χρυσό, για εμένα αυτή η ομάδα είναι χρυσή στη καρδιά μου. 

· Το γυναικείο πόλο τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο θεωρείται διαδεδομένο στην Ελλάδα;  Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει πιο δημοφιλές;

Δυστυχώς δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε να έχει. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό άθλημα με πολλές και μεγάλες επιτυχίες για την χώρα μας. 

 Θα έπρεπε να ήταν πιο δημοφιλές καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην υδατοσφαίριση, σε γυναικείο και αντρικό. Θα βοηθούσε σίγουρα η παραπάνω προβολή από τα ΜΜΕ ,ώστε ο κόσμος να έρθει σε επαφή και να καταλάβει  ότι το πόλο είναι ένα από τα εθνικά μας αθλήματα. 

 Αν έπρεπε να συμβουλέψεις ένα νέο κορίτσι ή αγόρι που αγαπά τον αθλητισμό και είναι μέρος της ζωής του, τι θα τους έλεγες να προσέξουν ή να αποφύγουν;

Για εμένα η ψυχολογία σε έναν αθλητή είναι το παν. Θα συμβούλευα τους νέους αθλητές  να μάθουν  να διαχειρίζονται το έντονο στρες του ανταγωνισμού, να ελέγχουν την συγκέντρωση τους, να βελτιώνουν την  αυτοπεποίθηση τους και να αναγνωρίζουν τα λάθη τους ώστε να μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Αυτό, δουλεύεται αφενός στη προπόνηση και αφετέρου προσωπικά από τον καθένα.  Πρέπει να ξέρουμε πως να δεχτούμε τη κριτική  χωρίς να μας επηρεάζει αρνητικά. Πάνω από όλα, να χαίρονται αυτό που κάνουν. 

· Ποιους ή ποιες παίκτριες θαύμαζες ως παιδί και ποιους τώρα;

Ως παιδί θαύμαζα τη Χριστίνα Τσουκαλά, που θεωρώ πολύ μεγάλη αθλήτρια, όταν έφτασα σε σημείο να προπονηθώ μαζί της ήταν πολύ όμορφο για εμένα. Πλέον, έχοντας βιώσει τον πρωταθλητισμό μπορώ να πω θαυμάζω  όλους τους πρωταθλητές για τις θυσίες τους, και σίγουρα κάποιους για το ταλέντο τους.