Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη γίναμε μάρτυρες της ματαίωσης προγραμματισμένης μεταμόσχευσης εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, η Κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Δυτική πλευρά της πόλης μας.

Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σημασία έχει περισσότερο η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρά η ουσία της πολιτικής. Σημασία έχει η εξαγγελία ότι το ΜΕΤΡΟ θα λειτουργεί την άνοιξη του 2023, και ας μην λειτουργήσει. Σημασία έχει η εξαγγελία για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου επειδή έρχονται εκλογές, και ας μην υπάρχει ο παραμικρός προγραμματισμός ούτε για τη χρηματοδότηση, ούτε για την χωροταξία του έργου, ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Επί του πρακτέου, καμία πολιτική παράταξη, πόσο μάλλον το ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήταν αντίθετη με την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε από το 2005, το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε την ανάγκη να δημιουργηθεί το «Πάρκο Υγείας» στα Δυτικά της πόλης μας, το οποίο θα συμπεριελάμβανε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το 424, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο που θα αντικαταστούσε το Θεαγένειο, εργαστηριακές κλινικές του ΑΠΘ, καθώς και αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής.

Για να το τοποθετηθεί υπεύθυνα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, οφείλει να εξετάσει ορισμένα ζητήματα που παραμένουν κρίσιμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Τέτοιο ζήτημα αποτελεί ο βαθμός ωριμότητας του έργου, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης και η ταχύτητα ολοκλήρωσης μιας σειράς άλλων διαδικαστικών παραμέτρων. Οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και οι μακέτες δεν αρκούν. Απαιτούνται δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα καθώς και ανοιχτός δημόσιος διάλογος για μια σειρά συμπληρωματικών ζητημάτων που θα καταστήσουν την προοπτική του νέου νοσοκομείου απολύτως συμβατή με τη λειτουργία της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να είναι άλλο η πόλη των υποσχέσεων.

Παράλληλα με το έργο αυτό, είναι απαραίτητο να δοθεί βαρύτητα στη δημιουργία αξιόπιστων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και συγκοινωνίας ώστε να μπορούν όλοι να αξιοποιούν τις νέες αυτές υποδομές με αξιοπρέπεια και προσιτό κόστος.

Με κάθε τρόπο η υστέρηση υποδομών υγείας της Θεσσαλονίκης πρέπει να ανατραπεί και το Ε.Σ.Υ να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Η πανδημία φανέρωσε ελλείψεις και ολιγωρίες που είχαν τραγικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ Θεσσαλονίκης έχει έγκαιρα αναδείξει την ανάγκη ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Στηρίζει την προοπτική ανέγερσης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου αλλά ζητά πλήρη ενημέρωση για την πορεία του έργου αυτού.