“Κάλλιο αργά παρά ποτέ”

Σχόλιο γνώμης του Γιάννη Μαγκριώτη

Η κυβέρνηση, έστω και τώρα αλλάζει στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορεί όμως να την εφαρμόσει με τις επιλογές που κάνει; Η κυβέρνηση στην κορύφωση της πανδημίας, ανακαλεί μερικούς περιορισμούς, κόντρα σε όσα έλεγε και έκανε μέχρι σήμερα.

Παραδέχτηκε ότι, παρ’ ότι εφαρμόζει τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Φυσικά, ως συνήθως, τις ευθύνες τις ρίχνει στους πολίτες, λέγοντας ότι κουράστηκαν και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. Σίγουρα οι πολίτες κουράστηκαν από την πίεση της πανδημίας, όμως κουράστηκαν και από την αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης. Κουράστηκαν από την οικονομική και κοινωνική κρίση και την ανασφάλεια της επόμενης ημέρας.

Όμως η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της είναι η υιοθέτηση τώρα της στρατηγικής των self rapid test, για όλο τον πληθυσμό. Τα self rapid test είναι θετική επιλογή, εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ με πρώτη την Γερμανία, όμως δεν δίνει ασφαλή αποτελέσματα, γιατί δεν είναι απολύτως έγκυρα, δεν είναι υποχρεωτικά, και δεν είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις, αν βγει θετικό.

Στην Ελλάδα βέβαια θα διατίθεται δωρεάν, ένα για κάθε βδομάδα. Καλό είναι αυτό, βέβαια θα πληρωθεί από τον φορολογούμενο πολίτη. Και το χειρότερο, αλλά είναι πλέον η μόνιμη πρακτική της κυβέρνησης, δεν θα γίνει διαγωνισμός, θα αγοραστούν με απευθείας αναθέσεις.

Θυμίζω ότι, από την αρχή έχει τονιστεί, πως μόνο με τεστ τυχαιότητας στην κοινότητα μπορείς να έχεις την συνολική εικόνα της μετάδοσης του ιού, και με τεστ στους εργασιακούς χώρους, ειδικά στις εργασιακές ομάδες πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί, οι οδηγοί αστικών λεωφορείων, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι, μπορείς να ελέγχεις αποτελεσματικά την διάδοση του ιού.

Φυσικά τα τεστ πρέπει να είναι μοριακά, γιατί μόνο αυτά έχουν ασφαλή αποτελέσματα. Αυτό όμως χρειάζεται άλλη φιλοσοφία και ανάλογες δομές, τις οποίες ούτε είχε η χώρα, το χειρότερο όμως είναι ότι δεν τις απέκτησε ούτε με την πανδημία.

Τελικά, ενώ σιωπηρά ή κυβέρνηση αναγνωρίζει την αποτυχία της πολιτικής της και την αλλάζει, δεν επιλέγει όμως και πάλι τον σωστό δρόμο.