ΚΙΝΑΛ: Η διεθνής κοινότητα να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Η αύξηση της έντασης θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη καθώς και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Διπλωαματικές πρωτοβουλίες και όχι λάδι στη φωτιά

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητάει την αποφυγή δηλώσεων που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ενθαρρύνει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

Όχι στην παράταση της εκκρεμότητας

«Η κλιμακούμενη βία στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικό αριθμό θυμάτων.

»Η περαιτέρω αύξηση της έντασης θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

»Σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση των συγκρούσεων έπαιξαν οι εξώσεις Παλαιστίνιων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια πολιτική που πρέπει να σταματήσει καθώς δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στην ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος.

»Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα και οι γειτονικές χώρες να αποφύγουν δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να συμβάλουν στον τερματισμό της βίας ενθαρρύνοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση συνομιλιών με στόχο μια λύση δυο κρατών.

»Μια συμφωνημένη λύση σε αυτή τη κατεύθυνση θα επιτρέψει να αποκτήσει επιτέλους ο Παλαιστινιακός λαός ένα ανεξάρτητο κράτος με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά θα διασφαλίσει και την ασφάλεια του Ισραήλ.

»Η Παράταξή μας που διαχρονικά στηρίζει τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού αλλά και έχοντας παράλληλα συμβάλει στις καλές σχέσεις και τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχει πολλές φορές επιστήσει την προσοχή στο ότι η παράταση της εκκρεμότητας αυτής, με ή χωρίς ένταση, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης και εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους για όλους».