Κλείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και άρση click away στο ενδεχόμενο ολικό lockdown

Αύριο Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις #newn #covid19

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα. Η έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική και τα ανησυχητικά δείγματα στα λύματα της Θεσσαλόνικης έχουν σημάνει συναγερμό. Την Παρασκευή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα με το ενδεχόμενο ενός lockdown διάρκεια τριών εβδομάδων να βρίσκεται επί τάπητος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη. Οι κυβερνώντες βλέπουν ως μονόδρομο η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε τρεις άξονες, την αύξηση των κρουσμάτων, τον κίνδυνο από τις μεταλλάξεις μεταλλάξεις και την στήριξη της οικονομίας. Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένει τις τελικές αποφάσεις των επιδημιολόγων, ενώ ήδη επεξεργάζεται σενάρια συνυπολογίζοντας το λιγότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

Τα πέντε μέτρα που εξετάζονται

Η υιοθέτηση ενός ολικού lockdown τριών εβδομάδων φαίνεται ότι είναι το πιο «ζεστό» σενάριο. Μεγάλη μερίδα λοιμωξιολόγων τάσσεται υπέρ της  συγκεκριμένης λύσης και τα 4+1 μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει τώρα. Το μέτρο θα οδηγήσει και σε αλλαγή των ωραρίων λειτουργίας των Σούπερ Μάρκετ και όσο καταστημάτων παραμείνουν ανοιχτά.
  • Διακοπή του click in shop και αν χρειαστεί και του Click away
  • Aύξηση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως και 70%
  • Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων

H δύσκολη εξίσωση των σχολείων

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τα σχολεία. Πολλοί ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων αφού έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι συνέβαλλαν στη διασπορά του ιού. Υπάρχει ωστόσο και μια μερίδα που ζητά να παραμείνουν ανοιχτά.