Μετακινήσεις σε καταστήματα με SMS στο 13032

Τι αλλάζει για τα ψώνια #newn #covid19 #SMS

Με μήνυμα σε ένα νέο πενταψήφιο νούμερο θα γίνεται η επίσκεψη των πολιτών στα καταστήματα λιανεμπορίου. Αυτός ο αριθμός θα είναι το 13032 που θα τεθεί σε λειτουργία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο όταν αποφασιστεί το άνοιγμά του.

Σύμφωνα με το newsit.gr, είτε αυτό γίνει την 1η Μαρτίου, είτε στις 8 του μήνα, όσοι καταναλωτές θέλουν να ψωνίσουν από τα καταστήματα θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Το μήνυμα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης αφορά στο άνοιγμα όλων των κλάδων του λιανεμπορίου με ελεύθερη προσέλευση των πολιτών στα καταστήματα, χωρίς δηλαδή click away ή click inside.

Οι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα ενός sms την ημέρα στο 13032 για τις συγκεκριμένες αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε, ετοιμάζεται μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm είπε: «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Πως θα αποφευχθεί ο συνωστισμός

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ. Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας δηλαδή και συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα στο κατάστημα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Η κυβέρνηση θα ήθελε τα καταστήματα να ανοίξουν την 1η Μαρτίου αλλά αυτό δεν θεωρείται δεδομένο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Δύσκολα τα μαγαζιά θα ανοίξουν μετά τις 8 Μαρτίου. Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Παρασκευή, μαζί με την απόφαση για την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική.