“Μια δενδροφύτευση στη Θέρμη, μια ευκαιρία για την κοινωνία”

Άρθρο γνώμης του Παναγιώτη Δημητριάδη

Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στον Δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στην επέκταση της Θέρμης, από τους “Εθελοντές Θέρμης-Τριαδίου”, τον Δήμο Θέρμης και την οργάνωση We4all. Η συγκεκριμένη δράση, σε κάθε περίπτωση, δεν διαφέρει εκ πρώτης όψεως των υπόλοιπων δράσεων, που πραγματοποιούνται σε διάφορους οικισμούς του Δήμου. Ωστόσο, η δενδροφύτευση αυτή, έγινε με τη συμμετοχή κάποιων εκ των ποδοσφαιρικών Σωματείων – Ακαδημιών της ευρύτερης περιοχής, του ΑΟ ΚΑΡΔΙΑΣ, του ΑΕΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΟΥ και της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ. Η συμμετοχή των διαφορετικών σωματείων δείχνει επί τω έργω, την ουσιαστική πλευρά του αθλητισμού, δηλαδή τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ευγενή άμυλα.

Η δολοφονία του Άλκη, μοιάζει να έχει κινητοποιήσει, όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με την όμορφη πλευρά του αθλητισμού, εκείνους που μέσα στην καταστροφή είδαν την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Την ίδια στιγμή, που κάποιοι προσπαθούν να δικαιώσουν ή να κατηγορήσουν οπαδούς, ομάδες, προέδρους και μεγαλομετόχους, τα ερασιτεχνικά σωματεία δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης. Είναι αλήθεια ότι ενίοτε υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών ακόμη και σε αγώνες ερασιτεχνικών σωματείων, όμως αναλογικά με ότι συμβαίνει σε επαγγελματικό επίπεδο οι περιπτώσεις αυτές είναι απειροελάχιστες. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, όταν δεν ‘’ξεπλένουν’’ κάποιοι τα χρήματά τους, είναι το υγειές κομμάτι του αθλητισμού και εκεί υπάρχει ανάγκη στήριξης.

Οι άνθρωποι πρέπει να σταθούν δίπλα στα σωματεία τους και εκείνα θα τους στηρίξουν. Όταν ένα σωματείο καταφέρνει να επιβιώνει, θα βρίσκεται εκεί για να στηρίξει τα παιδιά μιας κοινωνίας. Ο αθλητισμός θα τους δώσει το ερέθισμα να αφήσουν στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές και να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Κρίνεται αναγκαίο, η κατάσταση αυτή, να γίνει βίωμα και όχι μια αντίδραση εξαιτίας της αποτρόπαιας πράξης που κλόνισε τις τάξεις του αθλητισμού. Η συνεργασία, η συνδιαλλαγή, η συμμετοχή και η αντίληψη του ανήκειν στην κοινωνία, είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συμβαδίζουν μέσα στην οικογένεια, στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητα.

Πράξεις εθελοντισμού σαν αυτές, στις οποίες συνεργούν επιμέρους ομάδες για ένα κοινό σκοπό, δίνουν τη δύναμη στην κοινωνία να ονειρευτεί έναν κόσμο μακριά από τη βία, κοντά στα ιδεώδη του αθλητισμού. Ένα σημαντικό επίτευγμα της συζήτησης που έχει  ανακινηθεί αναφορικά με τον αθλητισμό και την, οπαδική κυρίως, βία   θα πρέπει να είναι η επιστροφή στα ερασιτεχνικά σωματεία, στα σωματεία των οικισμών. Το επίτευγμα θα είναι αν την επόμενη μέρα ένα παιδί στο σχολείο που θα το ρωτήσουν τι ομάδα είσαι, να απαντήσει «Αναγέννηση Νέου Ρυσίου», να απαντήσει «Ατρόμητος Πλαγιαρίου» κλπ. Ας είναι αυτή η δράση της δενδροφύτευσης, το εναρκτήριο λάκτισμα για παρόμοιες δράσεις από όλα τα σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους σε κάθε οικισμό του Δήμου, γιατί ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι η απάντηση στα περισσότερα προβλήματα της κοινωνίας και σίγουρα στη βία.