“Μια πρώτη εικόνα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης και το πως σκέφτεται να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. “

Άρθρο γνώμης του Γιάννη Μαγκριώτη

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών και αρμόδιος για τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, σε χθεσινή δήλωσή του ανέφερε: “Θα εκδώσουμε 500.000 voucher για την αγορά tablet σε μαθητές. Θα υπογραφεί η ΚΥΑ, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα επιχειρηθεί αργότερα να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

Κάνει εντύπωση βέβαια ότι, δεν αναφέρθηκε, αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια. Και συνέχισε λέγοντας: “Παίρνουμε το ρίσκο, αυτής τις επιλογής, αλλωστε μπορούν να ενταχθούν και προγράμματα που ξεκίνησαν από τον Φλεβάρη του 2020, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δημοσιοποιήσαμε τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, δουλεύουμε πυρετωδώς να το εξειδικεύσουμε”.

Θυμίζω ότι στον προϋπολογισμό του 2021 αναφέρεται ότι: Θα πρέπει να απορροφηθούν 7,5 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο, για να βγει ο τροποποιημένος προϋπολογισμός. Φυσικά, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, πόση ετοιμότητα έχει η κυβέρνηση και πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι, με τους οποίους θα πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση λόγω πανδημίας, και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Μάλιστα, εάν λάβουμε υπόψη ότι, μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί και τα 20 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και τα 12 δις ευρώ του ευνοϊκού δανεισμού και μέχρι το 2025 να έχουν απορροφηθεί, διαφορετικά θα χαθούν, τότε καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει, πως θα μοιράσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και τι ανάπτυξη θα έχουμε.