Νάντια Γιαννακοπούλου: “Νοιαζόμαστε και εμβολιαζόμαστε”

Η επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι είμαστε ξανά στο επίκεντρο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας. Ο κορονοιός δείχνει και πάλι τα δόντια του. Έχουμε επομένως ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας, για να ξεφύγουμε από την περιπέτεια. Χρειάζεται επομένως εγρήγορση, στοχευμένες δράσεις και πριν απ΄όλα εμβολιασμός όλων μας. Η Επιστήμη μας έκανε σε χρόνο ρεκόρ , ένα μεγάλο δώρο: Το εμβόλιο. Δεν έχουμε το πολιτικό, ηθικό δικαίωμα να του γυρνάμε την πλάτη και να παίζουν κάποιοι με τη υγεία και τη ζωή όλων μας, με την κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, αφήνοντας πίσω οριστικά την περιπέτεια. Τι τραγική ειρωνία! Στις πλούσιες χώρες να υπάρχουν όσα εμβόλια χρειάζονται και να εμφανίζονται αντιεμβολιαστικά κινήματα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας να πεθαίνουν άνθρωποι και να αναζητούνται έστω κάποια εμβόλια, μήπως και σωθεί μια ζωή!

Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και δυστυχώς καθυστερεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, απέχουμε πολύ από τον στόχο του 80%-85% που θεωρείται από τους επιστήμονες εντελώς απαραίτητο για να υπάρχει ασπίδα προστασίας της κοινωνίαςαπέναντι σε μια πανδημία που μέσω της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί την υγεία μας, απειλεί την τουριστική και οικονομική δραστηριότητα, την κατάσταση μέσα στην οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ως Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν μας άρεσε μια μηδενιστική προσέγγιση. Δεν θεωρήσαμε ποτέ το πεδίο της πανδημίας κατάλληλο για στείρα αντιπολίτευση, όπως συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει παντού καταστροφές. Έχουν εμβολιαστεί κοντά 5,5 εκατομ. πολίτες και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 4,78 εκατομ. Έχουμε όμως φτάσει σε πιο δύσκολα τμήματα του πληθυσμού και φαίνεται μια αδυναμία πειθούς. Δεν αναφέρομαι σε ένα 15% που είναι απ΄ότι φαίνεται είναι πιο σκληροί αντιεμβολιαστές. Αναφέρομαι σε ένα 15%-20% που έχει ερωτήματα, που έχει ακούσει διάφορα ακόμα και από γιατρούς, που αμφιβάλλει. Θα χρειαζόταν επομενως μια πιο στοχευμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες fake news που αναπαράγονται ανεύθυνα. Θα χρειαζόταν και χρειάζεται μια συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από όλες τις δυνάμεις και τους χώρους (ιατρικοί σύλλογοι, οικογενειακοί γιατροί, Εκκλησία , κόμματα κ.λ.π) με την ευθύνη της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση όμως καθυστερεί, όπως έχει δείξει ολιγωρία και σε άλλα θέματα. Το ΚΙΝΑΛ π.χ είχε προτείνει εξωτερικές μονάδες εμβολιασμού. Βγήκαν και είναι θετικό, αλλά μετά από 3-4 μήνες.

Το ίδιο ισχύει και με την ψήφιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Μάιο και είχε αποτελέσματα. Σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Η Κυβέρνηση και καθυστέρησε και δεν έφερε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών για τους οποίους χρειαζόταν από τώρα αντίστοιχη πρόβλεψη. Έφερε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων. Το Κίνημα Αλλαγής έκανε το χρέος του. Ψήφισε την υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες. Ήταν επιβεβλημένο.. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την ζωή αυτών που δουλειά του είναι να τους υπηρετεί. Και βέβαια υποχρεωτικότητα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δενυπακούσουν. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας ή ηλικιωμένων. Αυτό λέει η απλή λογική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα τοποθετήσεις ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση, απολίτικη θέση δίχως ευθύνη. Είναι θέση που κλείνει το μάτι στους ψεκασμένους.

Η προσπάθεια συνεχίζεται και όλοι οφείλουμε να κάνουμε το χρέος μας. Το Κίνημα Αλλαγής πέραν των προτάσεων και της εποικοδομητικής κριτικής του, είναι το μόνο κόμμα που πραγματοποιεί καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού. Νοιαζόμαστε και εμβολιαζόμαστε: Αυτό είναι το μήνυμά μας. Ας γίνει μήνυμα όλων μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.