ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Στη Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη θέσπιση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, τοποθετήθηκε ως Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ζούμε, όπου οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και γίνονται κοσμογονικές αλλαγές και χαρακτηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ψηφιοποίηση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, της εργασίας, της καθημερινότητάς μας, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και στην εποχή των δικτύων 5G.

Ερχόμενη στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, η βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αποτελεσματικών αποφάσεων απέναντι στην κρίσιμη περίοδο του τουρισμού τόσο για την υγεία των πολιτών της χώρα μας, όσο και της οικονομίας. Τόνισε ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι αποτελούσε και πρόταση του Κινήματος Αλλαγής από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η κα Γιαννακοπούλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον covid-19, προκειμένου να μπορέσει να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Επιπλέον, η βουλευτής, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό, ζήτησε δέσμευση ότι η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να συνοδευτεί από κάθε απαραίτητη ενέργεια για την πρακτική εφαρμογή των όσων προβλέπονται από την συγκεκριμένη ΠΝΠ.

Στη συνέχεια, αυτό το οποίο τόνισε είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μία αντίστοιχη κάλυψη της χώρας μας, είτε μέσω διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα πρέπει να ασκήσει πίεση για να υπάρξει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό, με την εγκυρότητα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, είτε μέσω διμερών σχέσεων.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι κύριο μέλημα όμως όλων μας θα πρέπει να είναι εξίσου η διασφάλιση, ο σεβασμός και η αποφυγή εκπτώσεων, σε κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεσμοθετημένο δικαίωμα, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λοιπόν, αφενός πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες νομικές βάσεις για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αφετέρου να παρέχει τη δυνατότητα στον εθνικό νομοθέτη να εξειδικεύει πράξεις επεξεργασίας, που είναι απαραίτητες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Για τους λόγους αυτούς, το Κίνημα Αλλαγής και αφού φαίνεται να τηρείται η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη, σε σχέση και με τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι η ζωή και η υγεία του, υπερψήφισε το εν λόγω σχέδιο νόμου.