“Ο αθλητισμός με κάνει να ξεφεύγω και να “ξεσπάω”

Η φοιτήτρια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μιλάει στο Newn.gr για την αγάπη της για τον αθλητισμό και το πως βλέπει τον εαυτό της μελλοντικά μέσα σ' αυτόν #Newn #Interview

Ονομάζομαι Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, είμαι 18 ετών , σπουδάζω Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας σε ιδιωτικό ιεκ της Καλαμάτας, γεννήθηκα και ζω εδώ και θέλω να ασχοληθώ με τον αθλητισμό.

· Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από τον αθλητισμό?

” Έχω πολλές αναμνήσεις από τον αθλητισμό καθώς έχω δοκιμάσει αρκετά πράγματα στίβο, γυμναστήριο κλπ…., όμως η πρώτη μου ανάμνηση από μικρή είναι από το κολυμβητήριο. Δεν θυμάμαι καθαρά την πρώτη μέρα που ξεκίνησα αλλά τα πρώτα μου βήματα στον αθλητισμό ξεκίνησαν με αυτό το άθλημα. Ύστερα ακολούθησε μια σειρά από διάφορα αθλήματα τα οποία με γέμισαν εξίσου αναμνήσεις και εμπειρίες.”

· Τι είναι για σένα ο αθλητισμός?

” Ο αθλητισμός πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μου τόσο στο σωματικό όσο και στον ψυχολογικό τομέα. Με έχει βοηθήσει κατά κύριο λόγο σε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και σε επίπεδα αυτοβελτίωσης. Όσο κούραση μου προκαλεί τόση ηρεμία μου φέρνει ταυτόχρονα. Με κάνει να ξεφεύγω από προβλήματα που με απασχολούν αλλά με βοηθάει και να τα επιλύσω καθώς είναι μέσο να ξεσπάω και να βγάζω τη πίεση που έχω μέσα μου και να σκέφτομαι πιο ήρεμα και συνετά. Αυτός είναι κ ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ όσο μπορώ επαγγελματικά με αυτό το κλάδο , αφού κάτι που σε γεμίζει σίγουρα έχεις περιθώρια να το εξελίξεις και να προσπαθείς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε , έχω πάντα ως γνώμονα τα λόγια του Κομφούκιου, ”Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου.”

· Δεν είναι το πιο συνηθισμένο για μια κοπέλα να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Πως το αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα?

” Όπως ανέφερα παραπάνω όταν μου δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσω και να μάθω καινούργια πράγματα δεν κλείνω ποτέ τις πόρτες.Έτυχε να παίξω μπάλα παρ΄ όλα αυτά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία , έμαθα πολλά πράγματα και νοιώθω πολύ τυχερή που είχα αυτή την ευκαιρία. Μάλιστα μου ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου καθώς τότε ήμουν πολύ μπερδεμένη για το τι θα ακολουθήσω στο μέλλον μου. Από τη μια πίστευα ότι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας ότι και αν γίνει από την άλλη ρωτούσα τον εαυτό μου μήπως να πάω σε κάτι πιο σίγουρο. Νομίζω όλα τα παιδιά έχουν περάσει από αυτή τη φάση. Έτσι και γω τότε περίμενα ένα ‘σημάδι’ να το πω έτσι σαν καθοδήγηση για το τι να ακολουθήσω. Οπότε εκείνη η μέρα που ξεκίνησα αυτό το άθλημα έδιωξε κάθε αμφιβολία για το τι να ακολουθήσω στο μέλλον μου και με έκανε να νοιώσω σίγουρη για τον εαυτό μου και τις επιλογές μου.”

· Γράφτηκε ή ειπώθηκε ποτέ για σένα κάτι που να σε πλήγωσε ή να σε εξόργισε?

”Να γραφτεί ποτέ. Επίσης τα λόγια που μπορεί να πει κάποιος δε θα θα μου προξενήσουν συναισθήματα όπως οργή ή στεναχώρια. Θέλω η ψυχολογία μου να εξαρτάται από άλλα πράγματα και όχι από λέξεις ή κακόβουλα σχόλια. Είναι πολύ φυσικό να μην είμαι αποδεκτή από όλο το κόσμο αλλά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νοιώθει έτσι , καθώς προτιμώ να ξοδεύω αλλιώς το χρόνο μου από το να γεμίζω αρνητικά συναισθήματα, πόσο μάλλον όταν γνωρίζω τι θέλω από τη ζωή μου και τι κάνω σαν Αλεξάνδρα και είμαι καλά με εμένα.”

· Πως αντιμετωπίζεις σχόλια για την εξωτερική σου εμφάνιση?

”Κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα και το δικό του γούστο γι ΄αυτό είμαστε κι διαφορετικοί και δεν αρέσουμε και σε όλους. Γι΄αυτό και απαντάω σε όλα τα σχόλια το ίδιο. Όπως στα θετικά λέω ευχαριστώ , έτσι και στα αρνητικά απαντάω με τον ίδιο τρόπο , καθώς όλες οι απόψεις είναι αποδεκτές από εμένα.Ενδεχομένως η στάση μου να αλλάξει όταν η συμπεριφορά που έχω απέναντι μου υπερβεί κατά πολύ τα όρια , πράγμα που μέχρι τώρα δε μου έχει συμβεί.”

· Θα είχες ασχοληθεί ποτέ με το crossfit? Θεώρησες ποτέ ότι το crossfit μπορεί να μην ταιριάζει σαν προπόνηση στις γυναίκες?

”Δεν θα πω με σιγουριά γιατί δεν ξέρω κατά πόσο με αντιπροσωπεύει σαν άθλημα, σίγουρα όμως θα το δοκίμαζα. Η γνώμη μου πολύ ταπεινά είναι ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν καταγωγές , ηλικίες , τι φύλο είσαι ή οτιδήποτε άλλο φτάνει να σου αρέσει αυτο που κάνεις. Ο αθλητισμός είναι για όλους.”

· Ο γυναικείος ανταγωνισμός είναι τεράστιος.Σου έχει τύχει κάποιο ακραίο περιστατικό από συμπαίκτρια ή αντίπαλο σου?

”Οχι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα παρόμοιο συμβάν.Προσπαθώ να έχω φιλικές ή έστω τυπικές σχέσεις με όλους, στην εσχάτη των περιπτώσεων να μην υπάρχει καμία επαφή, κάτι ακραίο όμως όχι . Προσπαθώ να κρατάω τον εαυτό μου έξω από αυτά.”

· Ποιοί είναι οι στόχοι σου προσωπικά?

” Να εξελιχθώ όσο περισσότερο γίνεται , να μάθω πράγματα , να δημιουργήσω μια αξιοσέβαστη καριέρα για να είμαι ευτυχισμένη στην ζωή μου. Τώρα είναι η ηλικία που τα ΄χτίζω’ αυτά , υπόλοιποι στόχοι θα έρθουν αργότερα στο μέλλον.”

· Συνδυάζεται πρωταθλητισμός και σπουδές μαζί?

”Η λέξη αθλητισμός προέρχεται από τη λέξη άθλος που σημαίνει κατόρθωμα. Ο πρωταθλητισμός αποβλέπει στην νίκη , ενώ ο αθλητισμός στην βελτίωση μας. Εγώ ασχολούμαι αποκλειστικά με το δεύτερο και όχι με τον πρωταθλητισμό. Όμως κατά τη γνώμη μου ο ανθρώπινος νούς και το ανθρώπινο σώμα είναι ικανά για πολλά πραγματα. Πιστεύω ναι πως συνδυαζεται με πολύ θέληση και πολύ δουλειά είναι εφικτό να γίνει. Είναι δύσκολο όχι όμως ακατόρθωτο.”