Ο Γιώργος Αρβανιτίδης για το ακατάλληλο νερό στα Μάλγαρα-Κύμινα


Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που πρέπει να βάζει η Κυβέρνηση σε σχέση με την περιβαλλοντική της πολιτική.
 
Ο κ. Αρβανιτίδης σχολιάζοντας και συνδυάζοντας τους στόχους της Κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση και την ακαταλληλότητα του νερού στην περιοχή των Μαλγάρων/Κυμίνων Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
« Θέλω να σχολιάσω, κύριε Υπουργέ, τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Ενέργειας και τη δήλωσή του ότι αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ξεπεράσαμε τον στόχο στην ηλεκτροκίνηση και την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εμείς βγάλαμε μια ανακοίνωση. Υπήρξε βέβαια μια απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία σε εμάς από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή.

 
Να σχολιάσω ότι ο μόνος στόχος που πετύχατε τελικά στους οικονομικούς στόχους που έχετε θέσει ως Κυβέρνηση, είτε για τα ελλείμματα είτε για το ΑΕΠ ή για την ύφεση και πόση θα είναι, είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το σχόλιό μας, λοιπόν, ήταν ότι δεν ξέρουμε γιατί ήταν τόσο πολύ χαρούμενος ο Πρωθυπουργός.

Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που καταναλώνουν όχι πράσινη ενέργεια, αλλά ενέργεια.

Επειδή δεν έχουμε τελειώσει διασυνδέσεις, δεν έχουμε προχωρήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ, δεν είναι πράσινο ρεύμα. Δεν νομίζω ότι είναι ο μεγάλος στόχος αυτός.
 
Οι πόροι που χρηματοδοτούν την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο, που μόλις πρόσφατα περικόψατε από το 6% στο 1% από τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από αυτά.
 
Οι πόροι δεν πάνε σε άμεσα αποτελέσματα για την κυκλική οικονομία, που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας ούτε λύνουν ζητήματα υποδομής.
 
Θα σας πω ότι στα Μάλγαρα και στα Κύμινα -μπορεί να μην τα ξέρετε, είναι επτά, οκτώ χιλιάδες κάτοικοι στο Δήμο Δέλτα- πίνουν ακόμα νερό με μαγγάνιο.
 
Έχουν ετοιμάσει τη μελέτη, την πήγαν στην Περιφέρεια, δεν πέρασε στο ΕΣΠΑ.
 

Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και έχουμε το μεγάλο στόχο να πάρουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να στηρίξουμε τις βιομηχανίες της Ευρώπης τώρα, άμεσα;
 
Και εγώ δεν λέω να μην έχουμε ηλεκτροκίνηση. Γιατί ως παράδειγμα του πού πάμε, έχει αξία, αλλά ως αποτέλεσμα και ανάγκη να λυθούν προβλήματα άμεσα, νομίζω ότι δεν πρέπει να χαίρεστε τόσο στο Υπουργείο».