“Ο κόσμος διψά για ένα κόμμα θεσμικό”

O Νικόλαος Τζάνης είναι Μηχανολόγος, Διευθυντής του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, πρώην συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στην ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας.

Στις 5 και 12 Δεκέμβρη, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μια τελευταία ευκαιρία να κοιτάξει κατάματα τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τους ταλανίζουν. Ο κόσμος διψά για ένα κόμμα θεσμικό, ένα κόμμα που σέβεται την ιστορία του, έχει ένα ενιαίο αφήγημα, αλλά ταυτόχρονα κοιτάζει μπροστά, γυρίζοντας σελίδα, αγωνιζόμενο για κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοκρατία και διαφάνεια. 

Η εκλογική διαδικασία θα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι στις κάλπες θα προσέλθει αρκετός κόσμος. Κόσμος ο οποίος δεν ανήκει στο χώρο της δεξιάς αλλα ταυτόχρονα δεν εκφράζεται μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάταια παλεύει με τις πιο συντηρητικές πρακτικές να κατακτήσει το χώρο του κέντρου. 

Το προφίλ του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις: 

  • H παράταξη χρειάζεται για ηγέτη της ένα πρόσωπο νέο, όχι τόσο ηλιακά αλλά νέο σε ιδέες και όραμα. 
  • Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται έναν αρχηγό για τον οποίο ο κόσμος της παράταξης δε θα είναι υπόλογος για τα πεπραγμένα του παρελθόντος. Η απολογητική στάση ανήκει και θα πρέπει να ανήκει στο παρελθόν. 
  • Η προοδευτική παράταξη έχει ανάγκη από ένα πρόσωπο που ανήκει στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Με παραστάσεις από την ευρωπαική πολιτική σκηνή, την καρδιά των εξελίξεων. 
  • Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται εκείνον που θα ακούει τη βάση της παράταξης, τον απλό κόσμο και θα καλλιεργήσει ένα πνεύμα συμμετοχικό για όλα τα μείζονα ζητήματα. 
  • Χρειαζόμαστε επιτέλους εκείνον ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα. 
  • Έναν αρχηγό ο οποίος θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χιλιάδες στελέχη της δημοκρατικής παράταξης. 
  • Εκείνον που θα καταστήσει σαφές πως στην ερώτηση “Με ποιους θα πάτε στις επόμενες εκλογές;” η απάντηση είναι μια: “To ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα είναι κυρίαρχο κόμμα και όχι δεκανίκι του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη.”  

Για τους παραπάνω λόγους, η επιλογή μου για τις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης αρχηγού είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με σεβασμό στους υπόλοιπους υποψηφίους, αναγνωρίζοντας τη προσφορά του καθενός και πορευόμενοι στό δρόμο που χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε #mazi μπροστά.