Ο Πέτρος Λεκάκης νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

O Π. Λεκάκης στη θέση του Δρ. Τσαβλή #newn #thessaloniki

Ο Πέτρος Λεκάκης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετά την καθαίρεση του Δρόσου Τσαβλή και τη διαγραφή του από τη διοικούσα παράταξη του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μέχρι τώρα αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρόταση και τους συμβούλους που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και δεσμεύτηκε πως στόχος κατά τη θητεία του θα είναι «να υπάρχει δημοκρατία στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου, καθώς εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας για την πόλη μας». Παράλληλα ο κ. Λεκάκης έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» «να μην ακούγονται φωνές αντιδημοκρατικές και μίσους» στις συνεδριάσεις του Σώματος. 

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ευχήθηκε καλή θητεία στον κ. Λεκάκη εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί επάξια στα καθήκοντα του και υπογράμμισε πως το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί «το κύτταρο της δημοκρατίας που θα πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα για το συμφέρον της πόλης».

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ξεκίνησε με τηλεδιάσκεψη και ακολούθησε προσέλευση των συμβούλων στο δημαρχιακό μέγαρο για να ψηφίσουν σε κάλπη. Προήδρευσε στη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, ως ο επόμενος σε σταυρούς της διοικούσας παράταξης στις τελευταίες εκλογές λόγω απουσίας της δημοτικής συμβούλου, Ιωάννας Σπανού, η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από τον συνδυασμό Ζέρβα.

«Αναμένουμε ο νέος πρόεδρος να συμπεριφερθεί ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και όχι ως πρόεδρος της παράταξης του δημάρχου», ανέφερε η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη Μαζί», με την ίδια να υποστηρίζει πως «η διοίκηση του κ. Ζέρβα έχει χάσει και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας που της είχαν απομείνει. Η ακυβερνησία που έχει περιέλθει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι εμφανής και εις βάρος της πόλης».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανακοίνωσε πως η παράταξή του αποχωρεί από τη συνεδρίαση και δεν θα ψηφίσει για την εκλογή προέδρου, χαρακτηρίζοντας τον νόμο «απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, διότι νομιμοποιεί και προωθεί προέδρους εξ ορισμού από τον δήμαρχο και υποβιβάζει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου».

Από την εκλογική διαδικασία απουσίασαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Βασίλη Γάκη, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, όπως επίσης οι παρατάξεις «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», «Η Πόλη Ανάποδα», «Οικολογία Αλληλεγγύη», «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» εκφράζοντας ενστάσεις. Απόντες ήταν ακόμη ο τέως πρόεδρος κ. Τσαβλής και η τέως αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ακριτίδου.