Ο πρωταθλητισμός μέσα από τα μάτια μιας πρωταθλήτριας #Interview

Η Κέλλυ Σαμάνη μιλά στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σχετικά με τον αθλητισμό και τις δυσκολίες οπου αυτός έχει #newn #interview

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Η πρωταθλήτρια στίβου, Κέλλυ Σαμάνη, μιλά στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον αθλητισμό, τις δυσκολίες που αυτός έχει αλλά και τους προσωπικούς της στόχους.

Πως είναι η καθημερινότητα μιας αθλήτριας που κάνει πρωταθλητισμό ;

Θα έλεγα ότι διαφέρει γενικότερα η καθημερινότητα ενός αθλητή.Αρχικά χρειάζεσαι πλήρη ξεκούραση, συνεπώς πολλές ώρες ύπνου για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις διπλές προπονήσεις πρωί-απόγευμα, σωστό φαγητό να καλύπτει τις απαραίτητες θερμίδες που έχεις χάσει και χρειάζεται ένας οργανισμός και φυσικά τις φυσικοθεραπείες για να αποτρέψει τραυματισμούς.

Σαν πρωταθλήτρια έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο ;;

Ο χρόνος των αθλητών είναι περιορισμένος και πολλές φορές πολύτιμος. Όπως ανέφερα πιο πάνω, ακόμα και τις ώρες που έχεις ελεύθερες προτιμάς να ξεκουραστείς. Εννοείται ότι δεν τις ξοδεύεις όλες τις ώρες στον ύπνο, υπάρχουν και οι στιγμές που θα θελήσεις να πιεις ένα καφέ, μην ξεχνάμε ότι ο αθλητής είναι άνθρωπος όχι μηχανή. 

Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή σου στο στίβο ;;

Η σημαντικότερη στιγμή μου στο στίβο θα έλεγα ότι ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα 100μ εμπόδια. Θα μου μείνει ανεξίτηλη καθώς κάτω από καταρρακτώδη βροχή έκανα ατομικό ρεκόρ .

Όλοι οι αθλητές έχουν δύσκολες στιγμές. Σε μια δικη σου δυσκολία ποιο ήταν το κίνητρο και η δύναμη σου να συνεχίσεις ;;

Η μόνιμη δύναμη μου είναι οι γονείς μου. Είναι οι άνθρωποι που με ζουν τόσα χρόνια, με έχουν δει στα άσχημα, στα καλά και στα πολύ άσχημα, στιγμές δηλαδή που από την απογοήτευση μετά από αγώνα έλεγα ότι θα τα παρατήσω. Πιστεύω πως αν δεν υπήρχαν, σίγουρα θα είχα σταματήσει τον αθλητισμό αρκετά νωρίς.

Υπήρξε ποτέ  κάτι που να επηρέασε τη πορεία σου και να σε απέσπασε από το στόχο σου ;;

Υπήρξαν άνθρωποι που γνώρισα και έβαλα στη ζωή μου που προσπάθησαν να με αποπροσανατολίσουν από τον στόχο που έχω τόσα χρόνια. Υπήρξαν όμως και απογοητεύσεις από αγώνες που για λίγο έχασα τον δρόμο αλλά πάντα θα έχω την οικογένεια και τους φίλους για να μου το θυμίζουν και να μην το ξεχνάω .

Πως ήταν η εμπειρία σου στους βαλκανικούς αγώνες ;


«Είναι η τρίτη μου συμμετοχή στο βαλκανικό πρωτάθλημα όπου για τρίτη φορά πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, οπότε το γήπεδο μου είναι πολύ οικείο πλέον. Κέρδισα μία επιπλέον εμπειρία στον τελευταίο σταθμό λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.»

Ποια η γνώμη σου και η στάση σου για το doping ;

Δεν θα συμφωνούσα σε καμία περίπτωση με την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Με σκληρή δουλειά, αφοσίωση, πείσμα και όλα τα παραπάνω που έχω αναφέρει μπορείς να καταφέρεις πολλά περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί!

Ποιοι σου έδωσαν τις σημαντικότερες συμβουλές, ποιες ήταν αυτές , και τι συμβουλή δίνεις με τη σειρά σου σε νέους αθλητές ;

Σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα που είχε έρθει ο μπαμπάς μου, ήταν ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες, μου είχε πει: «Να θυμάσαι πάντα ποια είσαι και από που ξεκίνησες»,το οποίο μάλιστα αργότερα έγινε ένα από τα τατουάζ που έχω. Σε εκείνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα είχα κάνει ατομικό ρεκόρ και είχα κερδίσει μια 2η θέση !

Τι σημαίνει για σένα να μη πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Αρχικά να αναφέρω ότι δεν έχω πιάσει όριο για Ολυμπιακούς αλλά όπως κάθε αθλητής έτσι και εγώ προσπαθώ.. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα είναι μεγάλο πλήγμα για τους αθλητές που έχουν το όριο, καθώς θα έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήμα για να μπορέσουν να είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση τους !

Σε κρίσιμες καταστάσεις όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες πρωταγωνιστεί το άγχος και ο πανικός ;;

Σίγουρα όταν συμμετέχεις σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θα έχεις ένα άγχος γιατί έχεις προσπαθήσει όλη την χρονιά για το καλύτερο δυνατό. Προσπαθείς όμως να το ελέγξεις καθώς εκείνη η στιγμή, είναι η στιγμή σου. Οπότε πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου, να κάνεις αυτό που είσαι προετοιμασμένος να κάνεις και να μην κυριαρχήσει ο πανικός.

Ποια είναι συναισθήματα που νιώθεις με τη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς ;

Είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Ο κάθε αθλητής βάζει τα δυνατά του για μπορέσει να φτάσει στην πραγματοποίηση του ονείρου. Είναι όνειρο ζωής, μια ανατριχίλα σίγουρα. 

Πως αντιμετωπίζεις τον ανταγωνισμό και ποια η σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές ;

Ο ανταγωνισμός για ‘μένα προσωπικά είναι μόνο εκείνα τα δευτερόλεπτα του αγώνα. Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με καμία αθλήτρια ή αθλητή, καμίας εθνικότητας . Και έτσι θα έπρεπε να είναι. Ευτυχώς στον στίβο δεν έχουν υπάρξει δείγματα ανταγωνισμού εκτός γηπέδου όπως σε ομαδικά αθλήματα.