Παγκόσμια μέρα κατά της παιδικής εργασίας

Με ένα post στο Facebook, o Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετήθηκε αναφορικά με την Παγκόσμια μέρα κατά της παιδικής εργασίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Σε πολλές χώρες η παιδική ηλικία δεν είναι συνώνυμη με το παιχνίδι ή την ανεμελιά. Ήδη 160 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται, 79 εκατομμύρια από αυτά σε επικίνδυνες συνθήκες.

Η κρίση του COVID-19 επέτεινε την παιδική εργασία, ως αποτέλεσμα της αύξησης της φτώχειας. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι επιπλέον 8.9 εκατομμύρια παιδιά θα αναγκαστούν να δουλέψουν μέχρι τα τέλη του 2022 και εκατομμύρια άλλα, να μην επιστρέψουν ποτέ στα θρανία μετά την πανδημία.

Η ανάγκη, λοιπόν, εξασφάλισης της πρόσβασης στην εκπαίδευση ακόμα και σε παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα εξ’ αποστάσεως μάθησης, είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ώστε να αντιστραφεί η μεγάλη τάση εγκατάλειψης του σχολείου και της πρόωρης εισόδου στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, επείγει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, που να περιλαμβάνει την προστασία των ανέργων, παροχές μητρότητας και γονικής άδειας, άδεια ασθενείας και παροχές σε αναπήρους.

Μόνο με την ενίσχυση και την επέκταση του κοινωνικού κράτους είναι εφικτό να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα στην καταφυγή σε αρνητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως ειναι η παιδική εργασία. #stopchildlabour#worlddayagainstchildlabour#mazi