Πιθανό άνοιγμα λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου- Τα 2 σενάρια

Την Πέμπτη «κλειδώνει» η απόφαση - Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις #newn #πολιτικη #λιανεμποριο

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με το click inside, δηλαδή κατόπιν ραντεβού να μπορεί ο καταναλωτής να επισκέπτεται ένα κατάστημα και να δοκιμάζει μέσα σε αυτό τα προϊόντα που πρόκειται να αγοράσει.

Σχέδιο το οποίο θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς, καθώς θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. «Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων εφαρμόζουν με ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας γιατί προπαντός οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θέλουν να νοσήσουν», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι «χειμωνιάτικα εμπορεύματα μεγάλης αξίας κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα. Δεν νοούνται εκπτώσεις με κλειστά τα καταστήματα».

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, επίσης τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αρχικά με το click away ενώ μια ρηξικέλευθη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι να κάνουν οι καταναλωτές εκείνες τις ημέρες τις αγορές τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού της ταυτότητάς τους, δηλαδή εάν είναι μονός ή ζυγός αριθμός.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, όταν θα συναντηθούν οι αρμόδιοι του υπουργείου ανάπτυξης με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως»,  θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής οι αντίστοιχες ανακοινώσεις. Το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς προβλέπει το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, το λιανεμπόριο. Για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, θα ισχύσει η μέθοδος του click inside. Το click away θα συνεχίσει να υπάρχει για τα καταστήματα που λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια των εορτών.


Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες. Συμπλήρωσε δε πως το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο λειτουργίας όλης της αγοράς με αυστηρούς κανόνες, δεδομένου ότι η λειτουργία της αγοράς πρέπει να βρει κοινό βηματισμό με την πανδημία, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.