Ποιον ωφελεί το ακαταδίωκτο και γιατί τώρα;

Άρθρο του Χρήστου Νανούση

Από χθες το βράδυ γίνεται μεγάλος ντόρος για το περιβόητο «ακαταδίωκτο» των λοιμωξιολόγων της επιτροπής που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Άρθρο του Χρήστου Νανούση

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η επιτροπή αυτή εισηγείται και ΔΕΝ αποφασίζει. Αυτή που αποφασίζει είναι αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση. Οπότε το πρώτα ερωτήματα που εξάγονται είναι: Φοβούνται όντως οι λοιμωξιολόγοι; Και αν ναι, ποιον και γιατί αφού η επιτροπή απλώς γνωμοδοτεί.

Βεβαίως είναι άξιο να αναφέρουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα, γνωστή εφημερίδα αποκάλυψε μέρος από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των λοιμοξιολόγων με κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στις εισηγήσεις. Μετά από λίγες ημέρες το ακαταδίωκτο πάει να γίνει νόμος του κράτους. Το δεύτερο ερώτημα που εξάγεται είναι γιατί τώρα; Η απάντηση κρύβεται μέσα στις κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνει ακούγοντας ή μη τελικά τους ειδικούς.

Και πάμε στο ρεζουμέ…

Μέσα στον νόμο για το ακαταδίωκτο υπάρχει το άρθρο που αναφέρει ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να κληθούν να καταθέσουν μελλοντικά. Σε περίπτωση δηλαδή που όλοι αυτοί που αποφασίζουν για την τύχη των Ελλήνων -που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους επτά μήνες αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει και θερίζει και πλέον σε ούτε ένα μήνα χωρίς να υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα προαποφασίζεται το οριζόντιο άνοιγμα οικονομίας και δραστηριοτήτων χωρίς σχέδιο- κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την διαχείριση, οι λοιμωξιολόγοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν.

Και ίσως στην παραπάνω παράγραφο κρύβεται και η απάντηση γιατί να θεσπιστεί το ακαταδίωκτο και ποιον ωφελεί, αφού κανένας ειδικός δεν βγήκε να καταγγείλει ότι νιώθει πίεση και απειλή από κάπου. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με σημερινές του δηλώσεις είπε πως το ακαταδίωκτο θα πρέπει να ισχύει μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη κατά της πανδημίας.

Τέλος, τα μεγάλα και τελικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Τους κυβερνητικούς που αποφασίζουν και πολλές φορές όπως έχει αποδειχθεί λανθασμένα με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση επιδημιολογικά με επτά μήνες lockdown αλλά χωρίς μέτρα στις πραγματικές εστίες μετάδοσης θα τους ελέγξει ποτέ κανείς; Κι’ αν ναι ποιος και πότε;

Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί ψυχικά και οι οικονομικές επιπτώσεις στη μεσαία τάξη είναι ανυπολόγιστες. Και για αυτό σύντομα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό αν επιθυμεί να συνεχίσει να έχει την εμπιστοσύνη του.