Προμαχώνας: Τι αλλάζει από το τέλος Ιουνίου για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών

Ο μεθοριακός σταθμός είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο αλλά οι ώρες αιχμής είναι κυρίως το πρωί από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5 έως τις 8 που σχηματίζονται ουρές στη βουλγαρική πλευρά.

Μέτρα με στόχο την αποσυμφόρηση του τελωνειακού σταθμού του Προμαχώνα και την ταχύτερη διέλευση των αυτοκινήτων, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Μεταφορών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι στη συνοριακή διάβαση παρατηρείται καθυστέρηση με τη διέλευση των αυτοκινήτων στο ελληνικό έδαφος όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ο μεθοριακός σταθμός είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο αλλά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι ώρες αιχμής είναι κυρίως το πρωί από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5 έως τις 8 που σχηματίζονται ουρές στη βουλγαρική πλευρά.

Ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ακόμα πως είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις όταν σε καθημερινή βάση διέρχονται περί τα 5.000 οχήματα (εκτός των λεωφορείων), και σε όλους τους επιβαίνοντες πρέπει να γίνει έλεγχος των υγειονομικών εγγράφων τους, ενώ σε κάποιους γίνονται και δειγματοληπτικά τεστ.

Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας του Προμαχώνα εκείνο που αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες και με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του μήνα, είναι η δημιουργία νέων διόδων για την είσοδο των αυτοκινήτων στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να γίνεται πιο γρήγορα ο απαιτούμενος έλεγχος των ταξιδιωτικών και υγειονομικών εγγράφων όλων των επιβατών. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί και η αστυνομική δύναμη στον τελωνειακό σταθμό, κατά είκοσι τουλάχιστον άτομα, που θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των αυτοκινήτων.

Ήδη, αυτές τις μέρες, έχουν μεταφερθεί στο τελωνείο οι οικίσκοι που θα στηθούν στις νέες διόδους, ενώ ξεκίνησαν και τα απαραίτητα έργα για τη λειτουργία των σταθμών εισόδου. Όπως επισημαίνεται από τη μεριά των τελωνειακών αρχών πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων είναι οι νέοι δίοδοι να τεθούν σε λειτουργία περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, εφόσον πρωτίστως ολοκληρωθούν οι συνδέσεις όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων μετά και την απαραίτητη συνεργασία που επιβάλλεται να υπάρχει με τις Βουλγαρικές αρχές.

Άρχισε η κίνηση ενόψει Αγίου Πνεύματος

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων και ήδη ξεκίνησαν να σχηματίζονται ουρές που εντός της ημέρας αναμένεται να μεγαλώσουν. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που είναι αργία και για τη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με τους τουρίστες που εισέρχονται στην Ελλάδα για πολυήμερες διακοπές, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των εισερχόμενων αυτοκινήτων. 

Βουλγαρία – Ελλάδα κάθε Σαββατοκύριακο

Πλέον κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες Βούλγαροι που διατηρούν σπίτια στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις τουριστικές – παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Διέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα προκειμένου να επισκεφθούν τις οικογένειές τους που διαμένουν στις εξοχικές κατοικίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού όπως ο επιχειρηματίας Πλάμεν Μπαζβλάκοβ ζει και εργάζεται στη Σόφια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διατηρεί εξοχική κατοικία στη Νέα Πέραμο Καβάλας του δήμου Παγγαίου. Στις αρχές Ιουνίου μετέφερε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του στο σπίτι τους στη Νέα Πέραμο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε ότι καθυστέρησε πάνω από δυο ώρες στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων. Υπογραμμίζει ωστόσο πως οι καθυστερήσεις αυτές είναι εν μέρει δικαιολογημένες όταν τόσο οι Βουλγαρικές αλλά κυρίως οι Ελληνικές αρχές έπρεπε να εξετάσουν, στην περίπτωση της οικογένειας του για παράδειγμα, όλα τα υγειονομικά έγγραφα (PCR test και PLF) και όταν έπρεπε να παραπέμψουν σε δειγματοληπτικό τεστ κάποιον ακόμα κι αν είχε κάνει εμβόλιο. Τώρα, ο ίδιος, κάθε Παρασκευή μετακινείται από τη Σόφια στη Νέα Πέραμο για να δει την οικογένειά του και επιστρέψει πίσω νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Δεν κρύβει ωστόσο την κούρασή του για τις ώρες αναμονής που θα πρέπει να περιμένει στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Ανάλογο πρόβλημα και στη Νυμφαία

Την ίδια ώρα ανάλογο είναι το πρόβλημα και στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας όπου επίσης παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των αυτοκινήτων. Το συνοριακό φυλάκιο στην Π.Ε. Ροδόπης, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ παραμένει ανοιχτό από τις 07.00 το πρωί έως τις 23.00 το βράδυ, αλλά κι εδώ το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και οι μικρός αριθμός διόδων, όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης.

Υπογραμμίζει, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δίοδοι εισόδου προς την Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που διέρχονται από τη Νυμφαία σχηματίζοντας σε πολλές περιπτώσεις ουρές χιλιομέτρων εντός του βουλγαρικού εδάφους.

Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρές που έφταναν τα τρία χιλιόμετρα, ενώ η αναμονή έφτανε μέχρι και τις δυο με δυόμιση ώρες. Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται κι εδώ, όπως στον Προμαχώνα, στον χρόνο που απαιτείται για να ελεγχθούν τα υγειονομικά και λοιπά έγγραφα των ταξιδιωτών στα σύνορα, με την απαραίτητη διασταύρωση των αντίστοιχων εγγράφων που απαιτούνται για να ταξιδέψουν από τη Βουλγαρία στη Ελλάδα. Στην καθυστέρηση αυτή πρέπει να προστεθεί, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, ο χρόνος της λήψης των δειγματοληπτικών τεστ που γίνονται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους εισερχόμενους ταξιδιώτες στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί.

Επίσης, σε αντίθεση με το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, η Νυμφαία δε λειτουργεί όλο το 24ωρο με συνέπεια όσοι ταξιδιώτες δεν προλάβουν να εισέλθουν στη χώρα μας, να πρέπει να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους, για να μην χάσουν τη σειρά τους ή να επιστρέψουν πίσω.

πηγή: www.in.gr