Πρωταθλητές κόσμου στη μαθητική επιχειρηματικότητα οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Νεάπολης του ΠΑΜΑΚ

To παγκόσμιο Βραβείο Μαθητικής Επιχειρηματικότητας ΄΄JA Worldwide De La Vega Clobal Entrepreneurship Award 2024΄΄ κέρδισε η υπέροχη ομάδα του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τις μαθήτριες και τους μαθητές του να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου από την κορυφή της Ευρώπης που είχαν ήδη κατακτήσει σε προηγούμενο διαγωνισμό. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι μαθητές/τριες είχαν παρουσιάσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην ημερίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης. 

Η χαρά όλων όσοι συμμετείχαν επιτυχώς στον διεθνή διαγωνισμό αλλά και της διευθύντριας του λυκείου Ελένης Μούζουρα είναι απερίγραπτη αν και όλοι παραμένουν προσγειωμένοι και προσηλωμένοι στη δουλειά με στόχο τις επόμενες διακρίσεις. Λιτή και σαφής η κ. Μούζουρα, αφού έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα, μας είπε ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από ό, τι πρέπει να κάνει μία διευθύντρια: «Να εμψυχώνει, να ενθαρρύνει και να στέκεται δίπλα στην προσπάθεια μαθητών, μαθητριών, καθηγητών και καθηγητριών με μοναδικό στόχο να νοηματοδοτεί αυτό που θα έπρεπε να είναι το σχολείο στον 21ο αιώνα». 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Τερψιάδης ο οποίος μαζί με τις συναδέλφους του Κική Βασιλού και Άννα Ματσιώρη στήριξαν από την πλευρά των εκπαιδευτικών την προσπάθεια, μίλησε για μία πραγματικά μεγάλη επιτυχία η οποία ήρθε ως συνέπεια της τεράστιας προσπάθειας που προηγήθηκε και της συστηματικής δουλειάς που έγινε πάνω στο project για δύο ολόκληρα χρόνια. «Ήταν μία καλή ιδέα πάνω στην οποία εργάστηκε σκληρά μία εξίσου καλή ομάδα. Είναι τα προγράμματα του συγκεκριμένου μαθητικού διαγωνισμού που δημιουργούν ένα σύγχρονο και αξιόλογο περιβάλλον δουλειάς, ήταν υποστηρικτικό και το σχολείο. Ουσιαστικά, διαλύουμε και ξαναχτίζουμε το σχολείο, οπότε αυτού του είδους η υποστήριξη ήταν προϋπόθεση για το πανευρωπαϊκό που κατακτήσαμε και πολύ περισσότερο για το παγκόσμιο». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τερψιάδης και στην υποστήριξη που απολαμβάνει το σχολείο από πλευράς του δήμου Νεάπολης-Συκεών τόσο από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στα θέματα Παιδείας. Μάλιστα ο κ. Τερψιάδης υπενθύμισε και την ουσιαστική στήριξη από πλευράς δήμου και στο wizzle το βραβευμένο παιχνίδι που δημιούργησε η ανήσυχη ομάδα του Πειραματικού του ΠΑΜΑΚ. 

Σε ό, τι αφορά τα επόμενα σχέδια της ομάδας που νικάει, μας είπε ότι όντως είναι πολλά και ποικίλου περιεχομένου «αφού έχουμε πάρει φόρα και συνεχίζουμε».

Τα θερμά του συγχαρητήρια εξέφρασε τόσο στη νικήτρια ομάδα και τους εκπαιδευτικούς όσο και στη διευθύντρια κ. Μούζουρα  ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την κορυφαία διάκριση του σχολείου που φιλοξενείται στα όρια του δήμου και αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι τα δημόσια σχολεία μπορούν με την κατάλληλη υποδομή και υποστήριξη να κατακτήσουν στόχους που θα ζήλευαν ακόμη και τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία. «Το Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης του ΠΑΜΑΚ μας κάνει συχνά υπερήφανους με τις επιδόσεις του. Τώρα είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην μαθητική επιχειρηματικότητα, λίγο πριν ήταν πρωταθλητές Ευρώπης αλλά πάντα θα είναι μία σταθερή πηγή έμπνευσης για όσα μπορεί να επιτύχει το δημόσιο σχολείο. Αυτό ακριβώς είναι που μας ενώνει με το συγκεκριμένο Λύκειο: Η πίστη στις δυνατότητες και τις προοπτικές του δημόσιου σχολείου. Γι’ αυτό είμαστε εκεί με όλες μας τις δυνάμεις καλύπτοντας τα κενά τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές από το ταμείο του δήμου -είναι γνωστό πως η χρηματοδότηση από το υπουργείο είναι ισχνή- όσο και σε οτιδήποτε άλλο προκύψει από τις πολλές και διαφορετικές δράσεις στις οποίες συμμετέχει».  

Κλείνοντας, ο δήμαρχος καλεί για άλλη μία φορά το υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση να επεκτείνει σταδιακά τον επιτυχημένο θεσμό των Πειραματικών σχολείων σε όλα τα σχολεία κάθε βαθμίδας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).