Στον πάγο βάζει το Μαξίμου την κύρωση τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

Ενοχλημένη η κυβέρνηση από την ανάρτηση του Ζ. Ζάεφ για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του

Δυσφορία και ενόχληση έχει προκαλέσει στο Μαξίμου η ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, από το Άμστερνταμ όπου είχε βρεθεί για να παρακολουθήσει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του κατά τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ παραλείποντας το γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» από το όνομα της χώρας, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» προτίθεται να βάλει στον πάγο την κύρωση κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κύρωση των συμφωνιών μετατίθεται τουλάχιστον για το Σεπτέμβριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το Μαξίμου βλέπουν διαδοχικά περιστατικά παραβίασης του πνεύματος ή ακόμα και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως πρόθεση είναι να σκληρύνει η στάση έναντι της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε στις που είχε εκφράσει η ΝΔ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά τις αντιρρήσεις της στο θέμα «γλώσσα και ταυτότητα».

Η κ. Πελώνη κάλεσε τον κ. Ζάεφ «να απέχει από τη διχαστική ρητορική σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» και πρόσθεσε πως «όλα αξιολογούνται» και πως βεβαίως «ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία, όπως είπε, «η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο».

Για «λάθος που ξέφυγε στο γράψιμο» κάνει λόγο ο Ζ. Ζάεφ

Σχολιάζοντας το θέμα με την ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ αναγνώρισε ότι έκανε λάθος. «Πάντα στέλνω μηνύματα φιλίας, διότι πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που επιτύχαμε με τον αγαπητό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα έφερε οφέλη και στις δύο πλευρές. Είμαι ο πρώτος που σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

» Όμως, μερικές φορές γίνονται και λάθη. Είμαι 46 ετών και είναι φυσιολογικό, κάτι που επαναλαμβάνεις τόσα χρόνια να σου… ξεφύγει και στο γράψιμο» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο του 1ου Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων, το οποίο διοργανώνεται από το Φόρουμ των Δελφών.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr