Σύψας: «Γυρνάμε πάλι στο μηδέν – Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα τα εμβόλια»

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο λοιμωξιολόγος κ. Σύψας έκανε λόγω για πολλά βήματα πίσω #newn #covid19

Για τις μεταλλάξεις και την πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας που ανησυχούν αλλά και το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα άφησε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας». 

Σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Ελλάδα 

Ο κ. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο κ. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα. 

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε – ότι είναι περισσότερο  μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.« Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε αυτό το γνωρίζουν από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novamax  που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. «Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλ’αυτά κάπως προστατεύουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο»

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. 

Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν 

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορωνοιο να ξανανοσήσουν με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό.  

Όπως ο ίδιος τόνισε αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νοσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλα πολύ κοντά στο μηδέν. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%  τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας ενώ τόνισε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα. 

Σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων λυκείων και το αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση ο ίδιος υπογράμμισε πως πηγαίνουμε με στοιχεία ανά εβδομάδα και έτσι κρίναμε την Παρασκευή ότι είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε ενώ σημείωσε ότι αυτή την βδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου. «Ο ιός μας υπαγορευει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος 

Είναι σημαντικό έστω και με χαμηλούς ρυθμούς να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενώ είπε ότι το εμβόλιο εκτιμά ότι θα υπάρχουν εγκρίσεις και από άλλα δυο εμβόλια και ότι τον Απρίλιο θα έχουμε μαζικές δόσεις εμβολίων καταφέρνοντας μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. 

Σχετικά με το εμβόλιο Κίνας και Ρωσίας ανέφερε πως δεν έχει γνώμη καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να έχουν βγει γι αυτό και ότι δεν έχουν κάνει αίτημα στον EMA.

Η πρώτη ανίχνευση του νοτιο-αφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη σύσκεψη μετά την ανίχνευση του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης, ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμος Μεταλλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε:

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιο-αφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών»

Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε:

«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται»

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο»

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.

« Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι » σημείωσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί .

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα».

«Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο»

«Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος  μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega» ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».

«Το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης δηλώνοντας πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας»  δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα  στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.