Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο: Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν διπλή αποζημίωση

Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα #newn #οικονομια

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεως εργαζομένων ύψους 1 δις ευρώ για τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας επεκτείνεται το μέτρο «Συνεργασία» έως και τον Ιούνιο του 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλομένης ενισχύσεως σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εκτιμώμενος προϋπολογισμος, 38 εκ ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών συνολικά για το 2021 τα μέτρα σε πλήρη εξέλιξη ξεπερνούν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ «πόσο περίπου διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού». Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων είναι αξίας 38 δισεκατομμυρίων ευρώ  και «στηρίζεται στην ορθολογική χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας».

Οι 5 άξονες παρεμβάσεων που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών

1ονΓια τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών.

Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

2ονΟι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο.

Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

Ειδικά για τον Απρίλιο, συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

3ον. Δρομολογούμε, υπό προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2ου δεκαήμερου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
  • Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Υπενθυμίζεται ότι με τις σημαντικές πληρωμές της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άνοιξε, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

4ον. Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη – σε κάθε αξιόγραφο – ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου 2021.

Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων. 

5ον. Με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί:

  • Μετατίθεται, για την 1η/7/2021, η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA.
  • Τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.
  • Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020 παρατείνεται, μέχρι την 17η/5/2021, και η διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται, μέχρι την 18η/6/2021.
  • Η απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται, μέχρι την 30ή/6/2021.

Τα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Σε ισχύ θα παραμείνουν και τον μήνα Απρίλιο τα μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δέσμης των μέτρων φθάνει τα 695 εκατομμύρια ευρώ και όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, «η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα μας έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συγκράτηση των ποσοστών ανεργίας. Διατηρούμε λοιπόν και για τον μήνα Απρίλιο της προστατευτικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και για τους ανέργους»

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επτά επιμέρους περιοχές:

1.     Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια οι οποίες πλήττονται σημαντικά, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογισμόμενοι επί ποσού 534 ευρώ  μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τον Απρίλιο θα συνεχιστεί η χρησιμοποίηση της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν και για τον μήνα Μάρτιο. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή της δημόσιας αρχής χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Το κόστος αυτού μόνο του μέτρου είναι 330 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημιώσεως ειδικού σκοπού επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Το κόστος για το δώρο Πάσχα είναι 210 εκ. ευρώ.

2.     Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο του 2021. Κόστος για τους επιπλέον τρεις μήνες, 3 εκατομμύρια ευρώ.

3.     Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο, κόστους 16 εκατομμυρίων ευρώ.

4.     Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκ. ευρώ.

5.     Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, κ.λπ.) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τον Μάρτιο. Κόστος περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

6.     Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μηνών, προϋπολογισμός 77 εκ ευρώ.

7.     Επεκτείνεται το μέτρο «Συνεργασία» έως και τον Ιούνιο του 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλομένης ενισχύσεως σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εκτιμώμενος προϋπολογισμος, 38 εκ ευρώ.