Θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη του νίκη ως αντιπολίτευση;

Άρθρο του Χρήστου Νανούση. #αποψη #συριζα #αντιπολιτευση #κυβερνηση

Μετά από ενάμιση χρόνο στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία και με μία κρίσιμη κατάσταση στην οποία είχε να διαχειριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως για πρώτη φορά δείχνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον ρόλο του…

Η αλήθεια είναι πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα άφηνε πολλά ερωτηματικά διότι η κυβέρνηση υπέπεσε σε αρκετά λάθη τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί, διότι πολύ απλά δεν είχε τις προτάσεις που έπρεπε.

Φαινόταν δηλαδή, πως το κόμμα της Κουμουνδούρου ήταν «εκτός λειτουργίας» μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Ήθελε και θέλει ακόμα ανασύνταξη και πλάνο ώστε να το εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός. Όμως δείχνει να πατάει και πάλι στα πόδια του.

Τρανή απόδειξη η στάση του σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, οι ανησυχίες του σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ανοίξει την αγορά, να ανοίξει τα σχολεία, να μειώσει δραματικά τα μοριακά -και μόνα έμπιστα- τεστ. Φυσικά η μεγαλύτερη ανησυχία από όλα ήταν τα εμβόλια.

Τα εμβόλια που άλλες ήταν οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά τελικά στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική καθώς ο μαζικός εμβολιασμός απέχει αρκετά ακόμα από το να υλοποιηθεί μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις με την Pfizer αλλά και την AstraZeneca.

Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να ανάψει το «πράσινο φως» για τις πατέντες των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη ώστε να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός κάτι που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κανείς δεν μπορεί να  αμφισβητήσει την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στην Ελλάδα δείχνοντας πως φωνάζει «παρών»…

Στον αντίποδα μάλιστα μπορεί κάποιος να μιλήσει για διπλή νίκη, αφού εκτός από το «ναι» της Ευρώπης στην άρση της πατέντας έρχεται το «όχι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη που πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός μάλιστα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, κατά του πιστοποιητικού τάχθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

H κρίσιμη ερώτηση είναι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει αυτή του την νίκη να την αξιοποιήσει ή θα χαθεί για ακόμη μία φορά στην κακή του επικοινωνιακή τακτική;