Θεσσαλονίκη: Αρχίζει ξανά η διάθεση self test από τα φαρμακεία

Πήραν πίσω την απόφαση να σταματήσουν να διαθέτουν self tests οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης και, με νέα απόφαση του Συλλόγου τους, αρχίζει ξανά από την Παρασκευή η διάθεση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας.

Αρχίζει ξανά από σήμερα, Παρασκευή, η διάθεση των δωρεάν self tests από τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) είχε αποφασίσει να σταματήσουν τα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας να διαθέτουν self tests στους πολίτες.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να συνεχίσει τη διάθεση των κρατικών τεστ αυτοδιάγνωσης στους πολίτες και ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες.

Το σκεπτικό της νέας απόφασης είναι ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε θέσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν να κινητοποιηθούν τόσο η Πολιτεία, όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και να ορίσουν συνάντηση, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διάθεσης των self tests.

Ο ΦΣΘ αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Με την άμεση αντίδρασή μας, αποδείξαμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν δεχόμαστε κανενός είδους εκβιασμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι οι σχεδιασμοί διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και από άλλα δίκτυα διάθεσης ήταν εκτός νόμου και ανεδαφικοί.

Με αίσθημα ευθύνης, ειδικά για τους μαθητές των εισαγωγικών εξετάσεων, ο ΦΣΘ εκτός από την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία, όπως δεκαετίες τώρα πράττουν οι φαρμακοποιοί της χώρας».