Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία υγειονομικών στο ΥΜΑΘ

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων #newn #θεσσαλονικη #ΥΜΑΘ #διαμαρτυρια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητήριο πραγματοποιούν υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για σήμερα η ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και του προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας (ΠΟΕΔΗΝ).

Με πανό και συνθήματα οι υγειονομικοί δήλωσαν ότι διεκδικούν μεταξύ άλλων ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρειά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση των εκτάκτων, ισχυρή δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

“Εδώ και έναν χρόνο τα αιτήματα που έχουμε υποβάλει στην κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα δεν έχουν εισακουστεί”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, η οποία έκανε λόγο για εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η κ. Κατσίμπα τόνισε ότι ο κλάδος διεκδικεί την ενίσχυση του ΕΣΥ, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτήν και οποιαδήποτε άλλη πανδημία, αλλά και την κοινή νοσηρότητα. Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκείς ΜΕΘ, ενώ οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελάχιστες μπροστά στις 30.000 κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας.

“Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που το αφήνει αθωράκιστο”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας, ο οποίος κατήγγειλε εκδικητικές διώξεις συνδικαλιστών, τονίζοντας ότι οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από την πλευρά της η Ελένη Μπακιρλή, εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του δσ της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα, “αλλά ακολουθεί πολιτική που θέλει να νοσοκομεία επιχειρήσεις, που θέλει ι κόσμος όλο και περισσότερο να στρέφεται στις ιδιωτικές μονάδες υγείας”.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν την οδό Αγίου Δημητρίου στο ύψος του Διοικητηρίου, ενώ δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των φοιτητών που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία.

Αφού κρέμασαν χειρουργικές μάσκες με τα ονόματά του στα κάγκελα του ΥΜΑΘ, ξεκίνησαν πορεία προς την Γ’ ΥΠΕ, ενώ στις προθέσεις τους είναι να ενωθούν με την πορεία των φοιτητών.