Θεσσαλονίκη-Εύοσμος: Διαμαρτυρία κατά των μέτρων και της κρατικής διαχείρισης

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ευόσμου, φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην αστυνόμευση και την απαγόρευση κυκλοφορίας #newn #θεσσαλονικη #ευοσμος #διαμαρτυρια #lockdown

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας πραγματοποιούν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην αστυνόμευση και την απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας. Οι διαδηλωτές μοιράζουν φυλλάδια με τις θέσεις τους στους διερχόμενους.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα τα άτομα, τονίζουν μεταξύ άλλων σε σχετική τους ανακοίνωση, ότι ενα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι απολύτως ξεκάθαρες οι επιλογές του κρατικού μηχανισμού και το τι εξυπηρετεί με αυτές. «Ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζει εδώ και καιρό τα όριά του, καμιά ευθύνη δεν έχει αποδοθεί για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης και τις τεράστιες συνέπειες που είχαν αυτές στην εξέλιξη της κατάστασης (δεν ξεχνάμε τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Β. Ελλάδα λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών των νοσοκομείων). Το σκληρού τύπου λοκντάουν που επιβάλλεται ως «πανάκεια» τον τελευταίο καιρό, πλέον και στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού της κρατικής διαχείρισης. Όχι μόνο γιατί μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια (βλέπε ΕΛΠΕ) που βρίσκονται μέσα στα όρια ή παρακείμενα του δήμου συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς απαραίτητες αποστάσεις, μέσα αυτοπροστασίας και μαζικά τεστ. Όχι γιατί οι εργαζόμενοι/ες συνεχίζουν να μετακινούνται κανονικά σε όλη την πόλη, στοιβαγμένοι /ες μέσα στα ΜΜΜ. Ούτε γιατί ο Εύοσμος είναι μέσα στον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα στην μια πλευρά του δρόμου να έχει lockdown, ενώ στην άλλη όχι.

Η κορυφή του παραλογισμού έγκειται στο γεγονός ότι μετά τις 6 το απόγευμα ο ιός «κολλάει» πιο πολύ. Και για αυτό μας επιβάλλεται να μαντρωθούμε στα σπίτια μας, υπαγορεύοντάς μας ως μοτίβο ζωής το σπίτι-δουλειά-σπίτι. Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς επαρκή στοιχειοθέτηση οι «σοφοί» μπορούν να αποφασίσουν και να διατάξουν οποιαδήποτε παράλογη απαγόρευση και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αυτό απαραίτητο. Και σαν να μην είχαμε όλα αυτά, ξεκίνησαν και οι «ψεκασμένες» δηλώσεις από ένα κομμάτι του ακροδεξιού χώρου περί σύνδεσης lockdown και της υποτιθέμενης εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, προσπαθώντας να καπηλευτούν την αγανάκτηση των κατοίκων με σκοπό να ξεράσουν και πάλι το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες μεταναστών συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι/ες στα camps, μέσα στο κρύο, με τις συνθήκες διαβίωσης να έχουν χειροτερέψει κατά πολύ εξαιτίας της υγειονομικής διαχείρισης».