Θεσσαλονίκη: Παρατάθηκε το lockdown- Πότε ανοίγουν τα καταστήματα

Δείτε τι ανακοινώθηκε #Newn #Κορονοϊός #Lockdown

Παράθυρο για άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου άνοιξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εισήγησης των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε παράταση των υφιστάμενων μέτρων και του σκληρού lockdown μέχρι τις 22 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως για ακόμη μία εβδομάδα θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα, ενώ σε ισχύ θα είναι οι γνωστοί περιορισμοί μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας.  

Παράλληλα, επίσημα πλέον τα σχολεία βγαίνουν από την εξίσωση των αποφάσεων της επόμενης Παρασκευής καθώς όλες οι βαθμίδες θα μείνουν κλειστές ανά την Ελλάδα μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Στα λιγοστά ευχάριστα νέα που είχε να δώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως οι ειδικοί είναι θετικοί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου όταν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα των καταστημάτων στις 22 Μαρτίου και δικαιώνοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως μέχρι το τέλος Μαρτίου (22 ή 29) θα λειτουργεί και πάλι η αγορά. 

Συνολικά το lockdown πήρε παράταση μέχρι 22 Μαρτίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι περιφέρειες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.

Επιπλέον, από αύριο εντάσσονται επίσης στο «βαθύ κόκκινο», ως και 22 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο «κόκκινο».

Τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.