Θεσσαλονίκη: Πώς τα πλατάνια της οδού Βαφοπούλου δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα

Τα πλατάνια της οδού Γ. Βαφοπούλου συμβάλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Η δενδροστοιχία κατά μήκος του δρόμου χαρίζει ανάσα ζωής στους κατοίκους της περιοχής Ντεπώ στη Θεσσαλονίκη.

Το 1944, φυτεύτηκε ο πρώτος ανατολικός πλάτανος (Platanus orienralis) ο οποίος συμβάλει στην κατακράτηση 4.117, 2 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Η νομισμαστική του αξία ανέρχεται σε 16.433 ευρώ.

Στην απογευματινή εκδήλωση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης με τίτλο «ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ» που έλαβε χώρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο θέατρο του Πνευματικού Κέντρου μίλησαν η Δρ. Θέκλα Τσιτσώνη, ομότιμη Καθηγήτρια Δασοκομίας, πρώην Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ και η Δρ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Καθηγήτρια Δασικής Πληροφορικής & Τεχνολογιών Πράσινων Περιφερειακών Πολιτικών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Δ/τρια του Διατμηματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των δημοτών σχετικά με το αστικό πράσινο και ιδιαίτερα το ρόλο των ιστορικών πλατάνων της περιοχής στον χαρακτήρα της, το μικροκλίμα αλλά και τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Η κ. Τσιτσώνη παρουσίασε τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα, στο Μητρώο δένδρων της δενδροστοιχίας καθώς καθώς και ποια είναι τα μέτρα για την ορθολογική διαχείρισή τους.

Επιπλέον η κ.Τσιτσώνη παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος Life Clivut για την κλιματική αξία των αστικών δένδρων στις τέσσερις πόλεις που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα.

Από την πλευρά της η κ. Ανδρεοπούλου μίλησε για την έξυπνη βιώσιμη πόλη αλλά και τις τεχνολογίες πράσινων περιφερειακών πολιτικών.

Ακολούθησε η βιωματική δράση, στην οδό Γ. Βαφόπουλου, όπου έγιναν μετρήσεις για τα πλατάνια της οδού μέσω της ειδικής εφαρμογής λογισμικού Green Tree σχετικά με τα χαρακτηριστικά των δένδρων και την δέσμευση CO2.

Η δράση έγινε από τα ερευνητικά μέλη και τους υποψήφιους διδάκτορες του ΑΠΘ στο πρόγραμμα Life Clivut.

Πηγή: Greenagenda.gr/Νίκος Αβουκάτος