Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν γκράφιτι για τα βασανιστήρια των Εβραίων

Η τοιχογραφία είναι μέρος ενός νέου συμβολικού πρότζεκτ για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί #newn #θεσσαλονικη

Στόχος βανδάλων έγινε μια τοιχογραφία για τα βασανιστήρια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μιχαήλ Καλού. Το γκράφιτι βρίσκεται σε έναν από τους τοίχους που περιφράσσουν τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου με τους δράστες να μουτζουρώνουν ακόμα και την ταμπέλα που εξηγούσε την συμβολική ιστορία που αποτύπωνε το έργο και έγραφε «απαγορεύεται η είσοδος» .

Συγκεκριμένα, η τοιχογραφία, που είναι μέρος ενός νέου συμβολικού πρότζεκτ για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, μουτζουρώθηκε στην ταμπέλα που συνοδεύει το έργο και στην οποία αναγράφεται «Ζώνη Κατοικούμενη υπό Εβραίων – Απαγορεύεται η είσοδος άνευ αδείας». Σημειώνεται πως το έργο κοσμεί μέρος της περίφραξης του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και έχει διαστάσεις 35 μέτρα μήκος και 7μ. ύψος.

Πρόκειται για μία συγκινητική τοιχογραφία, γροθιά στην ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, με θεματική τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, στη ζωή του λίγο πριν την Κατοχή και έως τη μαύρη τρύπα της ιστορίας, το φρικαλέο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Το πρότζεκτ είναι το «παιδί» του καλλιτέχνη Same84, σε μία σμίξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, της ομάδας Urban Act και με την υποστήριξη της ActionAid Hellas.