Το ΚΙΝΑΛ δεν κοιτάζει πότε στον ΣΥΡΙΖΑ και πότε στη ΝΔ, έχει αυτόνομη πορεία, είπε η Φ. Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως αυτό που διεκδικεί το κόμμα είναι να πείσει την ελληνική κοινωνία να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς

«Δεν υπάρχει Κίνημα Αλλαγής που να κοιτάζει πότε στον ΣΥΡΙΖΑ και πότε στη Νέα Δημοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής κοιτάζει μονάχα μπροστά. Έχει χαράξει αυτόνομη πορεία και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτή ήταν η εισήγησή μου, η οποία είχε εγκριθεί από το συνέδριο, από την Κεντρική Επιτροπή, από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Αυτό ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που σημείωσε πως «σε ένα δημοκρατικό κόμμα είναι προφανές ότι θα υπάρχουν και αποχρώσεις. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ, που αναφερθήκατε, υπάρχουν 100 κείμενα που αποδομούν τον πρόεδρό τους και δεν άκουσα να γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτές οι ερωτήσεις στον πρόεδρό τους. Κλείνω την παρένθεση. Αυτός ο δρόμος έχει μονάχα μπροστά και αυτό που διεκδικούμε είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία -σε αυτήν απευθυνόμαστε, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη Νέα Δημοκρατία- να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς». Γιατί, όπως συμπλήρωσε, ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να το κάνει με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές, όπως το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στην αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου, σημειώνοντας: «Δεν ‘έφαγα’ κανέναν Λοβέρδο. Απλώς αξιοποιώ όλα τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας. Έχω μία δυναμική Κοινοβουλευτική Ομάδα με πολλές ικανότητες. Η επιλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του κόμματος. Το ίδιο έκανε και ο κύριος Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες, το ίδιο έκανε και ο κύριος Τσίπρας πριν από λίγες μέρες. Δεν του είπε κανένας ‘γιατί έφαγες τον τάδε’, ‘γιατί έφαγες τον άλλον’. Μόνο εμένα ρωτάτε. Το σημειώνω κι αυτό».

Αρνήθηκε κατηγορηματικά, δε, οποιοδήποτε συσχετισμό της αντικατάστασης του Α. Λοβέρδου με την πρόθεσή του να διεκδικήσει την εσωκομματική εξουσία, λέγοντας πως «ποτέ δεν λειτούργησα με τέτοια μέτρα και σταθμά μικρότητας. Προσπαθώ να αξιοποιώ στο έπακρο τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και απέδωσε τη μεγέθυνση του ζητήματος σε κανάλια που «δημιουργούν ένα θέμα εκ του μη όντος και στο Μέγαρο Μαξίμου, που ενοχλούνται γιατί το Κίνημα Αλλαγής έχει βγάλει αυτήν την περπατησιά, έχει τεκμηριωμένο λόγο, δεν μιλάει λαϊκίστικα, είναι πιο σκληρή και πιο αποτελεσματική η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση». «Τους πονάει περισσότερο. Πονάει το ότι μιλάμε για μία πρόταση εξουσίας ολοκληρωμένη για την επόμενη μέρα. Γιατί ξέρουν ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής τους χτυπά την πόρτα κάθε οικογένειας και σε λίγο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να είναι ανοδική η τάση του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο αποδέχθηκε πως «δεν έχει γίνει το άλμα που θέλαμε, διότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση η οποία -δεν θα χρησιμοποιήσω τις εκφράσεις των στελεχών τους- ‘ξεζούμισε’ τη μεσαία τάξη, οδήγησε ένα μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματός μας να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, για να σωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι φαινόταν ότι μόνο αυτοί μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και να γίνουν κυβέρνηση».

Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει έναν χρόνο περίοδο χάριτος από τους πολίτες, πολύ περισσότερο μέσα σε αυτήν την κατάσταση με την κρίση της πανδημίας, που σε όλον τον κόσμο οι λαοί συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους, για να μπορέσουν να αντέξουν και να νοιώσουν την ασφάλεια και την ελπίδα ότι θα πάνε καλύτερα.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η αντιπολιτευτική κριτική του Κινήματος Αλλαγής εντείνεται όσο εντείνονται τα προβλήματα σημειώνοντας σειρά προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κυβερνητική διαχείριση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που αφορούν στην οργάνωση των εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί οργανώνονται μόνο μέσα από τα νοσοκομεία και αυτό είναι λάθος. Διότι περιορίζει τις δυνατότητες, αφού σύμφωνα με τα κέντρα που ανακοίνωσαν είναι αδύνατο να φτάσει τον στόχο των 20.000 εμβολιασμών την ημέρα, που μιλά ο πρωθυπουργός. Έπρεπε να έχουν προετοιμάσει τα 1.000 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα για τα οποία μιλούσαν, έπρεπε να έχουν προσλάβει προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσει ο εμβολιασμός να είναι αποτελεσματικός, γρήγορος, να προστατέψει την υγεία των πολιτών, χωρίς να τους ταλαιπωρεί. Αυτό δεν το είδαμε μέχρι σήμερα. Και βέβαια με διαφάνεια», παρατήρησε.

«Εμείς θέλουμε να ανοίξει η οικονομική και κοινωνική ζωή αλλά όχι με μία ζαριά, αλλά με ασφάλεια που θα στηρίζεται σε σοβαρά στοιχεία. Αν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί επιστήμονες δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν όλα αυτά, ας του κάνουν. Πόσες φορές, όμως, έχουμε ακούσει αυτό το αλαλούμ να ανακοινώνει πράγματα η κυβέρνηση πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή. Πόσες φορές ακούσαμε από υπουργούς ότι μετά το click away θα έχουμε το click in shop και μετά την επόμενη ημέρα έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και πήγαμε ξανά πίσω», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για το άνοιγμα της αγοράς.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr