“Το τσιμέντο ας παραμείνει θέσφατο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.”

Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής

Είναι γνωστό ότι η σχέση της Κυβέρνησης με το Περιβάλλον δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Στρεβλή ανάπτυξη, εκμετάλλευση χωρίς μέτρο, επιχειρηματικά συμφέροντα, αντιφατικές δράσεις και παρελθοντικές πρακτικές είναι μόνο ορισμένα από τα κεφάλια της «ΛερναίαςΎδρας» που κυριαρχεί.

Εκεί ωστόσο που η κατάσταση εκφεύγει κάθε λογικής είναι η πολιτική της για τα χερσαία ύδατα.

Μηδενικός σεβασμός σε ποταμούς και ρέματα. Ενώ σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η αποτσιμεντοποίηση, η επιστροφή στην επιφάνεια (daylighting) και η φυσική ανάπλαση, στη χώρα μας συνεχίζονται οι καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος.

Με πρόσχημα την αντιπλημμυρική προστασία, σχεδιάζονται διευθετήσεις με άφθονο μπετόν, γίνονται ισοπεδωτικές αποψιλώσεις, επεκτείνονται μπαζώματα και καλύψεις ενώ η ρύπανση συνεχίζεται.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δεν αποτελούν μόνον οι παραπόταμοι του Πηνειού στη Θεσσαλία, ο Νέδων στην Καλαμάτα ή τα ρέματα της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα στοιχειώνει πρωτίστως την Αττική.

Ασωπός, Μέγα Ρέμα Ραφήνας, Ερασίνος, Ποδονίφτης, ρέμα Εσχατιάς, Πικροδάφνη και δεκάδες άλλα μικρά ποτάμια, κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτη καταστροφή μαζί με τους βιότοπους που δημιουργούν.

Το Κίνημα Αλλαγής, με αφετηρία νομοθετήματα που θέσπισε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των υδάτινων συστημάτων, δεσμεύεται για την εφαρμογή των βέλτιστων Ευρωπαϊκών πρακτικών για τους δρόμους του νερού.

Το τσιμέντο ας παραμείνει θέσφατο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.