Ντ. Τράμπ: Καλεί τους οπαδούς του να ηρεμήσουν

Πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ #Newn #USA #Καπιτώλιο #Trump

Αφού έριξε λάδι στη φωτιά με την ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τους οπαδούς του να υπακούσουν στην Αστυνομία του Καπιτωλίου

Αφού κάλεσε λίγο νωρίτερα σε μια εμπρηστική ομιλία τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία, αφού οι τελευταίοι εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση. «Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε. 

Λίγο νωρίτερα, ακροδεξιοί οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και διέκοψαν τη συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Η αστυνομία έκλεισε το Κογκρέσο και φυγαδεύτηκε από το κτίριο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση. Αυτή είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ που συμβαίνει εισβολή μέσα στα κτίρια της Βουλής και της Γερουσίας.  Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN δείχνουν τη ρίψη δακρυγόνων μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου.