Βατόπουλος για άνοιγμα Λυκείων: Μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα

Τι θα ισχύσει με τις μετακινήσεις το Πάσχα #newn #κορονοιος #βατοπουλος

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος και ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων, το Πάσχα και τη χρήση των self test.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται, υποστήριξε, ότι τα κρούσματα έχουν μετατεθεί στις μικρές ηλικίες, καθώς οι μεγαλύτεροι εμβολιάζονται και πλέον προσέχουν περισσότερο. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση, τόνισε.

Για τα Λύκεια, υποστήριξε πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Είπε ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανοίξουν τα Λύκεια με τη διαδικασία των self test, το οποίο αποτελεί και πρόβα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα.

Από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος μίλησε για τα εμβόλια και συγκεκριμένο αυτό της AstraZeneca λέγοντας πως είναι ασφαλές και ο κόσμος πρέπει να το κάνει. Υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολόγησε τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων και κατέληξε στο ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση, αλλά από την άλλη έκρινε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

«Το όφελος από το εμβόλιο είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιθανόν πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες μέχρι τα 30», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος και δήλωσε υπέρ μιας στρατηγικής που θα χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα τεστ αντίγονου. «Όποιο άνοιγμα πρέπει να γίνει, να γίνει με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται χρήση αυτών των εξετάσεων’, επεσήμανε.

Για το Πάσχα, εκτίμησε ότι τα μέτρα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι αντίστοιχα των Χριστουγέννων, ενώ ο κ. Μανωλόπουλος υποστήριξε ότι αν επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον κ. Βατόπουλο είναι ότι η επιδημιολογία του ιού είναι απρόβλεπτη και θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου.

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα self test αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιού και πως είναι καλή κίνηση που ξεκινάει η εφαρμογή του από τους μαθητές.