Ζητούν πολιτική απόφαση για 3 «ανοίγματα»

Τι πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα #newn #lockdown

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με τις αποφάσεις τους να ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις 18.00. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση ανοίγματος της οικονομίας σήμερα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι ειδικοί που προτείνουν το άνοιγμα για κάποιες δραστηριότητες. Ειδικότερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open TV, έκανε ξεκάθαρες προτάσεις για νέα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί το τρίτο κύμα: «Ήρθε η ώρα των πολιτικών. Οι γιατροί ό,τι ήταν να κάνουν το έκαναν» είπε και συνέχισε: «πρέπει να ανακατευθύνουμε τις ανθρώπινες επαφές, που έχει ανάγκη ο κόσμος, σε λιγότερο επικίνδυνες επαφές».

Οι προτάσεις Βασιλακόπουλου

  • Ανοιγμα λιανεμπορίου, όχι στα εμπορικά κέντρα και με τρίωρο κόφτη (με μάσκες υψηλής προστασίας)
  • Να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα, οι δραστηριότητες εξωτερικού χώρου
  • Να σταματήσουν οι διαδηλώσεις
  • Ανοιγμα Λυκείων λόγω πανελλαδικών εξετάσεων με 2 self test την εβδομάδα
  • Εμβολιασμός καθηγητών με υποκείμενα νοσήματα πριν ανοίξουν τα σχολεία

Παράλληλα, και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA, πρότεινε ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, λέγοντας «Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι».

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο κόσμος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Συνοπτικά, ο κ. Βασιλακόπουλος και η κα. Παγώνη προτείνουν άνοιγμα για 1) λιανικό εμπόριο σε μικρά καταστήματα, 2) λύκεια με τεστ και εμβολιασμούς καθηγητών και 3) εστίαση σε εξωτερικούς χώρους σε δεύτερη φάση.

Διευκρινήσεις για τα self test του κορωνοϊού

Παράλληλα, θα υπάρξει σήμερα ενημέρωση για τα rapid self tests του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, η ενημέρωση θα εξειδικευθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, «οι ειδικοί σε συνεργασία με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προσανατολίζονται στη χρήση των rapid self τεστ ως ενός εργαλείου που θα βοηθήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Οπως εξηγούν ειδικοί, η έναρξη χρήσης των self τεστ για την ανίχνευση της εξάπλωσης της νόσου Covid στην κοινότητα αναμένεται να συνδεθεί με το σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων τομέων της αγοράς».

Τέλος, το newsit.gr αναφέρει πως αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα υπάρχουν στοιχεία υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως π.χ. για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητείται και να δηλώνεται το αποτέλεσμα.