Στο Δημαρχείο Νεάπολης – Συκεών κυματίζει η σημαία της Αρμενίας

Μία συμβολική κίνηση από το Δημαρχείο Νεάπολης Συκεών #newn #municipality #Sikes #Neapoli #Greece #Armenia

Με δυο επιπλέον κινήσεις ο δήμος Νεάπολης – Συκεών σηματοδοτεί την υποστήριξη και τη συμπαράστασή του στον αρμενικό λαό και στο κράτος της Αρμενίας.

Μετά την έκδοση ψηφίσματος, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στη τελευταία συνεδρίασή του, από την Παρασκευή η σημαία της Αρμενίας κυματίζει στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, στις Συκιές, δίπλα στην ελληνική.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και οι δημοτικές Υπηρεσίες εξουσιοδοτήθηκαν από το Δημ. Συμβούλιο να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη μετονομασία οδού του δήμου σε οδό Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του δήμου, παρέστη και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Λευκού Πύργου, από όπου έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον «αδελφό λαό της Αρμενίας».

Το ψήφισμα

Αναλυτικά, το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2020, μετά από εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ως έκτακτου θέματος, αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) τις πρωινές ώρες της 27ης Σεπτεμβρίου.

»Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ στοχοποιώντας πολίτες, μεταξύ άλλων και σχολείων στην πόλη του Στεπανακέρτ με πυραύλους, drones και ελικόπτερα. Η επίθεση έχει προκαλέσει απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κλιμάκωση της κατάστασης με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φόρα, οι επιθέσεις του αζερικού στρατού ξεπερνούν τις συνοριακές γραμμές και έχουν πλέον ως στόχο κατοικημένες πόλεις και χωριά, σχολεία και άμαχο πληθυσμό.

»Για την Ελλάδα η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη αφορά στην ίδια την πολεμική σύρραξη, σε μια περιοχή που υποφέρει από τις αρχές του 20ου αιώνα, και την οριστική επίλυση της μακρόχρονης κρίσης με ειρηνικά μέσα. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνταχθεί ενεργά με τους υποστηριχτές της ειρηνικής οριστικής επίλυσης του προβλήματος. Η διατήρηση ενός αμφισβητούμενου καθεστώτος με τη λειτουργία ενός ντε φάκτο ανεξάρτητου κράτους μη αναγνωρισμένου, δεν αποτελεί λύση αλλά πηγή διενέξεων.

»Η δεύτερη αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας και την προσπάθεια της να αναδειχθεί σε μια περιφερειακή, ιμπεριαλιστική και ηγεμονική δύναμη. Μπροστά στην επίτευξη του ‘‘στρατηγικού βάθους’’ της, η Τουρκία προκαλεί, εμπλέκεται ή υποθάλπει συγκρούσεις κοντά ή μακριά από τα σύνορά της. Το πράττει στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η αξιοποίηση της μακρόχρονης διένεξης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι δεσμοί φιλίας και συμμαχίας με τους Αζέρους και η προσπάθεια αποδυνάμωσης και αποσταθεροποίησης της Αρμενίας οδηγούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πυροδότηση της σύγκρουσης, κόντρα στις διαθέσεις της διεθνούς κοινότητας.

»Όταν αυξάνονται συνεχώς οι φωνές και οι πρωτοβουλίες για κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων, η Τουρκία επιλέγει την ενεργή στρατιωτική εμπλοκή της. Οι περιφερόμενοι μισθοφόροι-δολοφόνοι του Ρ.Τ. Ερντογάν μετακόμισαν σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

»Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας την καθιστά επικίνδυνη και την αναγορεύει σε διεθνή ταραξία που επιτέλους πρέπει να υποστεί αυστηρές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δυστυχώς λειτουργεί επιλεκτικά ανάλογα με τα κυρίαρχα κάθε φορά συμφέροντα.

»Αντί η Τουρκία να απολογηθεί για τη Γενοκτονία που διέπραξε στον αρμενικό λαό, επαναλαμβάνει και σήμερα την εγκληματική της δράση εναντίον των Αρμενίων. Αδιαφορεί για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εξαπολύει δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων.

»Η διεθνής κοινότητα οφείλει, εκτός από ειρηνικά ευχολόγια, να αναλάβει έμπρακτη δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης, την επανέναρξη του διαλόγου, την απομόνωση της Τουρκίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών:

• Καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,
• Καταδικάζει τη δολοφονική στάση της Τουρκίας εναντίον των Αρμενίων,
• Τάσσεται υπέρ μια μόνιμης λύσης που θα σέβεται την εδαφική κυριαρχία των χωρών και την εθνική ταυτότητα των λαών της περιοχής,
• Στέκεται στο πλευρό του αρμενικού λαού στον δίκαιο αγώνα για ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την διεθνή αναγνώρισή του»,
• Αποφασίζει την ανάρτηση της αρμενικής σημαίας στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών δίπλα στην ελληνική,
• Εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο κ. Σίμο Δανιηλίδη, μαζί με τις Υπηρεσίες, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μετονομασία οδούς του δήμου σε οδό Γενοκτονίας».