Γ Καμίνης: “Εγκληματική αμέλεια η κατάσταση στις φυλακές”

Τοποθετήθηκε επί του θέματος ο βουλευτής επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής #Newn #Politiki #Kaminis

Με αφορμή την άκρως ανησυχητική εξέλιξη στη φυλακή των Διαβατών, στην οποία εντοπίστηκαν προσφάτως 65 κρούσματα κορωνοϊού, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία καταλογίζει “εγκληματική αμέλεια” για την κατάσταση στις φυλακές. Ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στην πρωϊνή συνεδρίαση της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου.

Στη πλειοψηφία των φυλακών της χώρας σημειώνεται υπερσυνωστισμός, ενώ έντεκα από αυτές έχουν πληθυσμό υπερδιπλάσιο της χωρητικότητάς τους. Παρά τις δραματικές εκκλήσεις της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων αλλά και τις επίμονες υποδείξεις διεθνών οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο από την αρχή της πανδημίας για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την αποτελεσματική προστασία υπαλλήλων και κρατούμενων. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργείου, σε κάποιες  περιπτώσεις «διαβιούν 2 έως 3 κρατούμενοι, ανά κελί  – σε κελιά μικρότερα των 8τμ – ανάλογα με την πληρότητα», ενώ ακόμη «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Το σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται να εξαντλείται στον περιορισμό της επικοινωνίας των κρατουμένων με το εξωτερικό περιβάλλον, με μέτρα αορίστου διαρκείας που υπονομεύουν την ψυχική υγεία των κρατουμένων και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.

Υπενθυμίζουμε πως κρούσματα κορωνοϊού φαίνεται να έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον σε άλλες 9  φυλακές της χώρας (Κέρκυρας, Τρικάλων, Νιγρίτας, Φυλακή Γυναικών Ελεώνα, Βόλου, Πάτρας, Κομοτηνής, Κορυδαλλού, Κασσαβέτειας).