Θεσσαλονίκη, ένα «success story» των Αρχών

Άρθρο του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη για τις ευθύνες όσο αφορά το lockdown στην Θεσσαλονίκη #newn #αποψη

Άρθρο γνώμης στο newn.gr που επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στην θέση τους όσο αφορά όσο αφορά το lockdown στην Θεσσαλονίκη. Οι ευθύνες, τα νοσοκομεία, τα ΜΜΜ και τα πάρτι…

Γράφει ο Ευριβιάδης Ελευθεριάδης

  • Από το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ του νομού (119), οι 74 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Οι δε νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 297, από τους οποίους περίπου το 10% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι με αυτούς σχεδόν γέμισαν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Πόσες καινούργιες ΜΕΘ έγιναν στη Θεσσαλονίκη όλο αυτό το διάστημα; Η απάντηση είναι καμία. Απλά έχουμε μετατροπή άλλων ΜΕΘ σε ΜΕΘ-COVID.

  • Στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης πολλοί εργαζόμενοι είναι φορείς της νόσου, με το Παπανικολάου να έχει 63 εργαζόμενους εκτός νοσοκομείου (εκ των οποίων οι 51 είναι θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι σε καραντίνα) και το ΑΧΕΠΑ αντίστοιχα 41.
  • Η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί. Σε νοσοκομείο αναφοράς και σε μία συγκεκριμένη ημέρα, υπήρξε λίστα 220 ατόμων για λήψη δείγματος και οι 60 έφυγαν από το νοσοκομείο λόγω μεγάλης αναμονής και ενός μόλις συνεργείου για την εξυπηρέτησή τους.
  • Σε όλα αυτά πρέπει να σκεφτούμε ότι η κατάσταση θα επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα, καθώς τα μέτρα ακόμη δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ;

  • Το χειρότερο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα. Συνεχής συνωστισμός σε όλα τα μέσα μεταφοράς, δηλαδή στο εξής ένα, το λεωφορείο.
  • Επιτρέψαμε να γυρίσουν οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μήπως και κινηθεί λίγο η τοπική οικονομία, αλλά είναι λογικό ότι ο νέος δεν νιώθει τρωτός. Πάρτι, μαζέματα και ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έπεσε στα 28 έτη.
  • Όχι δεν ευθύνεται το μικρό καφενείο στη γειτονιά για την διασπορά… οι γνωστοί άγνωστοι επιχειρηματίες των κλαμπ φταίνε που υπό την ανοχή των αρχών κάνανε μέχρι τελευταία στιγμή τα «παρτάκια» τους για να κονομήσουν.
  • Και μην ξεχνάμε, ότι ενώ από τις 15 Οκτώβρη ο δείκτης Po της διασποράς ήταν στο 1,8 οι αρχές θέλησαν επιτρέψουν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Οι φωτογραφίες μάλλον μετράνε πιο πολύ από το συνωστισμό που επήλθε.

Θεσσαλονίκη, ένα «success story» των αρχών