5+1 ερωτήσεις με την Βάλια Σωμαράκη

Επιμέλεια: Χρήστος Κεσκίνης

Νέα , ωραία και με γνήσια λαϊκή και καθαρή φωνή. Ο λόγος για την Βάλια Σωμαράκη μια νέα καλλιτέχνιδα που παρα το νεαρό της ηλικίας της έχει συνεργαστεί με ονόματα του χώρου που πολλοί θα ζήλευαν και έχει χτίσει ένα βιογραφικό που πολλοί ονειρεύονται . Μιλήσαμε μαζί της και μας εξήγησε πως τα κατάφερε , ποια ήταν τα όνειρα και οι στόχοι της , μας μίλησε για την κρίση που περνάει ο χώρος της καθώς και για την συνεργασία της με τον θρύλο του ελληνικού τραγουδιού Δημήτρη Μητροπάνο .

Καθώς σήμερα συμπληρώνονται 9 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου η συνέντευξη αυτή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του αγαπημένου σε όλους καλλιτέχνη.

Βάλια , που γεννήθηκες και μεγάλωσες και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι ; Ήταν παιδικό όνειρο ;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη, συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, την οποία λατρεύω. Το μικρόβιο του τραγουδιού υπήρχε από παιδί μέσα μου αν και δεν έκανα κανένα επαγγελματικό εγχείρημα όταν ήμουν στο νησί καθώς ήμουν και πολύ μικρή ηλικιακά. Ανεβαίνοντας στην Αθήνα για σπουδές συνέχισα τις σπουδές μου και στην μουσική και το τραγούδι .

Πως αποφάσισες να πας στο X-Factor; Σε βοήθησε στην πορεία σου εως τώρα;

Στο X-Factor δεν πήγα εντελώς με δική μου θέληση . Μια φίλη μου έκανε την αίτηση για μένα και γω απλώς άρπαξα την ευκαιρία . Σίγουρα είναι ένα πολύ κάλο show που βοηθάει τα νέα παιδιά . Εγω το είδα πιο πολύ σαν μια ευκαιρία για να βγω από το comfort zone μου , να αποβάλω την ντροπή μου και να μάθω στον εαυτό μου να εκτίθεται σε πολύ κόσμο . Είμαι της άποψης λοιπόν πως όλα είναι μαθήματα και εμπειρίες στην ζωή και σε βοηθούν να βελτιωθείς .

Μιας και αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 9 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου και εσύ ήσουν μια από τις τραγουδίστριες που έχουν συνεργαστεί μαζί του , μπορείς να μας μιλήσεις για αυτήν σου την συνεργασία ;

Χαίρομαι που με ρωτάς για τον Δημήτρη Μητροπάνο , για τον οποίο μπορώ να σου μιλάω ώρες ατέλειωτες . Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε ποτέ ο Θεός και δεν είναι από αυτά που λέμε μόνο για να τα λέμε .Ήμουν μόλις 18 ετών όταν πήγα σε μια audition (με την μαμά μου μαζί παρακαλώ!) και μου ανακοινώθηκε ξαφνικά ότι θα συνεργαστούμε. Ήταν η καλύτερη μου συνεργασία , όχι μόνο επειδή ήταν αυτός ο τεράστιος τραγουδιστής , αλλά γιατί ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που είχε μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Ήταν αληθινός , ντόμπρος και αρσενικό με όλη την σημασία της λέξεως. Επίσης μου έκανε την τιμή να κάνουμε και ένα ντουέτο το οποίο έχω στο μυαλό μου ακόμα σαν την πιο γλυκιά ανάμνηση.

Με ποιους άλλους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί , τι ονειρεύεσαι για την πορεία σου στο μέλλον και αν σου έλεγα έναν μόνο που ονειρεύεσαι να  συνεργαστείς σύντομα ποιος θα ήταν αυτός;                                    

Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ με κάποια από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα ονόματα του χώρου . Κάποιοι από αυτούς είναι ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος , ο Γιώργος Θεοφάνους , ο Πασχάλης Τερζής , ο Γιάννης Κότσιρας , η Πεγκυ Ζήνα και η Νατάσα Θεοδωρίδου , ο Νίκος Βέρτης , ο Νίκος Οικονομόπουλος και η τελευταία μου συνεργασία ήταν ο μεγαλός Τόλης Βοσκόπουλος. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ήθελα να συνεργαστω αλλα επειδή μου ζητάς μονο έναν θα σου πώ τον Γίαννη Πάριο , τον οποίο  θαυμάζω από παιδί και θα με τιμούσε να συνεργαζόμασταν στο άμεσο μέλλον.

Για τον μέλλον μου ονειρεύομαι να ξαναμπούμε πολύ γρήγορα στην κανονικότητα ,ονειρεύομαι τραγούδια που θα με εκφράζουν και θα αγγίζουν την ψυχή μου και τον κόσμο και ονειρεύομαι ωραίες συνεργασίες με ωραίους ανθρώπους .

Λόγω της κατάστασης , θα ήθελα να ρωτήσω πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει τους καλλιτέχνες και γενικότερα τον χώρο σας;

Ο χώρος μας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από όλη αυτήν την κατάσταση . Είναι δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να μην μπορεί να δουλέψει και όχι μόνο για τα χρήματα, αν και βιοποριζόμαστε από αυτό , εμένα με επηρέασε περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι, το ότι δεν μπορούσα να εκφραστώ, γιατί εμείς εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη μας . Είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ δύσκολη περίοδος για μας , αλλά επειδή είμαι άνθρωπος που θέλει να βλέπει το θετικό , το δώρο που έχει να σου δώσει η κάθε κατάσταση , όλο αυτό μας έδωσε χρόνο να ψαχτούμε μέσα μας , να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και βέβαια με την φωνή και τον ήχο μας.

Κλείνοντας Βάλια , τι θα συμβούλευες σε ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει στον δικό σου χώρο ή κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα ;

Σε όποια παιδιά ξεκινάνε τώρα στον χώρο μας θα τους συμβούλευα να είναι επικεντρωμένοι στον στόχο τους, να μελετάνε πολύ, να είναι ταπεινοί, να έχουν πείσμα και να δίνουν χρόνο στα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή και να είναι ο εαυτός τους, να μην επιτρέψουν σε κανένα σύστημα και σε κανέναν άνθρωπο να τους αλλάξει τον χαρακτήρα, γιατί ο χαρακτήρας είναι αυτός που μας κάνει μοναδικούς και μας ξεχωρίζει από τους άλλους.  

Και επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις στο βίντεο πιο κάτω μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική Βάλια Σωμαρακη . Εμείς να της ευχηθούμε να είναι υγιής , καλότυχη και να κάνει πάντα αυτό που αγαπάει με το ίδιο πάθος! .