Α. Λίνου: ” Δεν αποδίδουν τα μέτρα ίσως έχουμε παράταση lockdown”

Διαβάστε όσα υποστήριξε η καθηγήτρια επιδημιολογίας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων #Newn #Covid #Μέτρα

Δεν αποδίδει το lockdown και ίσως χρειαστεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου, εκτίμησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση, οφείλεται ενδεχομένως και στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. 

Η κα Λινού, μιλώντας στο MEGA, είπε χαρακτηριστικά «Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων. Στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό, περίπου στο 3,6-3,7%»». ADVERTISING

Παράλληλα εξήγησε ότι  το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό, εκτός εάν προκύψει μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών, οπότε η μάχη είναι πολύ άνιση. Τόνισε επίσης,  ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)», σημείωσε κ κα Λινού. 

Στις επιβαρυμένες περιοχές, υπογράμμισε, «οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία»,  δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στο λιανεμπόριο, εξήγησε πως  «η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο, ενώ έκανε λόγο  για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών, τονίζοντας ότι «Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».