«ΑΝΑΠΛΑΣΗ Δ.Ε.Θ.»: ΤΣΙΜΕΝΤΟ Ή ΠΡΑΣΙΝΟ;

Άρθρο γνώμης του Σάββα Σερασίδη, πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης

     Είναι οξύμωρο, μια πόλη που το ποσοστό πρασίνου στο αστικό συγκρότημα είναι μόλις 1,6 τ.μ. ανά κάτοικο, να συζητά για το αν μια έκταση180 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, πρέπει να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο ή ένα μεγάλο τμήμα της να οικοδομηθεί! Και είναι ίσως φυσιολογικό, αυτό να το επιδιώκουν τα διάφορα Επιχειρηματικά και Οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν τη δική τους «ανάπτυξη», αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης! Αλλά είναι τραγική ειρωνεία σε μια τέτοια στρεβλή «ανάπτυξη» να συνηγορεί και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν ο σημερινός Δήμαρχος δήλωνε το Μάρτη του 2018:

«Η ανυπαρξία επιφανειών πρασίνου ενισχύει σημαντικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης. Μ’ αυτήν σχετίζεται και η αύξηση του αριθμού των ημερών καύσωνα και των τροπικών νυκτών…»! Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Πότε άλλοτε, και πού θα βρεθεί μια έκταση 180 στρεμμάτων για να απαλύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης;

     Και τώρα που ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και η Κυβέρνηση συντάσσονται με την ΤΣΙΜΕΝΤΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Δ.Ε.Θ., εμείς τι κάνουμε;

Να κάνουμε αυτό που κάναμε στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης, όταν διεκδικούσαμε την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Και τότε οι οιωνοί δεν ήταν άριστοι! Και τότε είχαμε απέναντί μας τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το νόμο 2745/1999, που όριζε ότι προϋπόθεση για την παραχώρηση ανενεργού στρατοπέδου είναι να πολεοδομηθεί το 50% της έκτασης!

Όμως το παλέψαμε! Και με τη δυναμική του Κινήματος Πόλης Θεσσαλονίκης που αναπτύξαμε, πιέσαμε, και «πείσαμε» την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο, ώστε να γίνεται η παραχώρηση, και μάλιστα «και χωρίς ανταλλάγματα»! Τελικά παραχωρήθηκε το πρώην στρατόπεδο (έστω και με ανταλλάγματα), για να δημιουργηθεί, ελπίζω σύντομα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, συνολικής έκτασης 335 στρεμμάτων!

    Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα! Να αναπτύξουμε και τώρα ένα ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΗΣ! Ένα Κίνημα Πολιτών, Νεολαίας, Κοινωνικών Φορέων της Πόλης και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος, που βάζουν τη Ζωή, την Υγεία των πολιτών και τη βιωσιμότητα της πόλης πάνω από μια ψευδεπίγραφη ανάπλαση που δεν εξυπηρετεί παρά μόνον οικονομικές σκοπιμότητες. Ένα καλά οργανωμένο Κίνημα Πολιτών, που με στοχευμένες κινήσεις θα «πείσει» το Δήμαρχο και την κυβέρνηση να νοιαστούν για την Ποιότητα Ζωής των πολιτών, και για την πόλη που θα κληροδοτήσουμε στις γενιές που έρχονται. Γιατί το επιχείρημα των υποστηρικτών της οικοδόμησης ότι θα χαθεί πολύς χρόνος, αν δεν προχωρήσουμε τώρα στην «ανάπλαση» της Δ.Ε.Θ., είναι εντελώς σαθρό, γιατί τα λίγα χρόνια που θα χρειαστούν για μελέτες και διαγωνισμούς είναι μια στιγμούλα μοναχά στην ιστορική διαδρομή που διήνυσε, και στις χιλιετίες που πρόκειται να διανύσει η Θεσσαλονίκη! Το γνωρίζει ασφαλώς και ο Δήμαρχος! Όμως δεχόμενος, πιθανόν, πιέσεις πανταχόθεν, καταλήγει στη Σολομώντεια λύση! Ολίγον πάρκο και ολίγη Έκθεση!

    Ας τον βοηθήσουμε, με την επιχειρηματολογία και τη δυναμική του Κινήματός μας, να πάρει την απόφαση που πρέπει για την πόλη και τους πολίτες της!

    Ας φροντίσουμε, τη «Σαλονίκη» του ποιητή Νίκου Καβαδία, να μην «της πρέπει» μοναχά «το καράβι», αλλά να «της πρέπει» και η ζωογόνα ομορφιά ενός Μητροπολιτικού Πάρκου!