Ανατροπή για τις λαϊκές – Ανοιχτές το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη μια αλλαγή τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση #newn #thessaloniki

Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αρ. Πελώνη σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Πελώνη αναφέρεθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση λέγοντας ότι «παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές και αυξήθηκε σημαντικά και σε αρκετές άλλες. Γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική. Αποφασίστηκε έτσι -ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές, τα οποία ήδη εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα:

-Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.

-Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.

-Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί».

Όπως είπε επίσης η κ. Πελώνη «ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Έτσι, στις περιοχές αυτές:

– Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των Δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.

– Έχει επίσης, ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.

– Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί».

Και τόνισε: «Παίρνουμε μέτρα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».

Επίσης υπογράμμισε: «Χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε -με τη βοήθεια του εμβολιασμού- την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια».

Η αντίδραση από την Ομοσπονδία επαγγελματιών λαϊκών

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης αναφέρει:

Πριν από λίγη ώρα η κυβέρνηση, δια της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Αναστασίας Πελώνη  ανακοίνωσε, ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου, οι λαϊκές αγορές της χώρας θα λειτουργήσουν κανονικά. Πρόκειται ασφαλώς για μία θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν είναι και για να πανηγυρίζουμε, επειδή έγινε το αυτονόητο.

Φυσικά και δεν περιμένουμε καμία εξήγηση, ως προς τη λογική της πρώτης απόφασης. Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον, να μας εξηγήσει κάποιος, γιατί έπρεπε να κλείσουν οι λαϊκές αγορές και το σύνολο του καταναλωτών να οδηγηθεί σε συγκεκριμένα καταστήματα, δημιουργώντας μεγαλύτερους συνωστισμούς και μάλιστα σε κλειστούς χώρους. Αλλά αυτά είπαμε είναι ψιλά γράμματα…

Πάντως μια και έκανε την αρχή η κυβέρνηση με τις αποσύρσεις, καλό θα είναι, να συνεχίσει στην ίδια λογική. Περιμένουμε λοιπόν τώρα να αποσύρει και το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές,..