Από το ΙΣΤΑΜΕ στο ΙΝΣΟΣΙΑΛ

Νέα δεξαμενή σκέψης απέκτησε το Κίνημα Αλλαγής, το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία, το οποίο παίρνει τη θέση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου που υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ ● Επικεφαλής του Ινστιτούτου η πρώην υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ενα νέο πολιτικό τέκνο με σκοπό την υποστήριξη της πολιτικής του δράσης και την προώθηση της προοδευτικής σκέψης απέκτησε το Κίνημα Αλλαγής. Πρόκειται για το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ), το οποίο θεωρείται πλέον και επισήμως το think thank της Χαριλάου Τρικούπη, κατά το πρότυπο των περισσότερων ευρωπαϊκών κομμάτων. Το ΙΝΣΟΣΙΑΛ, με την ίδρυσή του, έρχεται να αντικαταστήσει το ιστορικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – Ανδρέας Παπανδρέου, που διαδραμάτιζε αντίστοιχο ρόλο επί εποχής ΠΑΣΟΚ και το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είχε αναστείλει τη λειτουργία του.

Ενδεικτικό της πολιτικής παρακαταθήκης που αφήνει το ΙΣΤΑΜΕ, πριν χρεοκοπήσει και οδηγηθεί στο λουκέτο, αλλά και του ειδικού βάρους που είχε ως οργανισμός τα χρόνια της κυριαρχίας της Κεντροαριστεράς στη χώρα, ήταν το γεγονός ότι από την προεδρία του πέρασαν πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη (Γιάννης Σουλαδάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Κοτζιάς) και προσωπικότητες κύρους μεταξύ των οποίων οι Ηλίας Μόσιαλος, Κώστας Καρτάλης, Μαριλένα Κοππά κ.ά.

Επικεφαλής στον νεοσύστατο φορέα τίθεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από το 2004 μέχρι το 2019, η οποία διατέλεσε υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και μετέπειτα υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα πρόσωπα

Εκτελεστικός διευθυντής αναλαμβάνει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Παπούλιας, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του διαθέτει σημαντική πείρα γύρω από την οργάνωση και διοίκηση παρόμοιων εγχειρημάτων, καθώς για αρκετά χρόνια κατείχε επιτελική θέση στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πολιτικό εργαστήρι που είχε ιδρύσει και στο οποίο δραστηριοποιείται η Αννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εκτός της προέδρου Εύης Χριστοφιλοπούλου και του εκτελεστικού διευθυντή Γιώργου Παπούλια, τα πρόσωπα που ήδη στελεχώνουν το διοικητικό συμβούλιο του ΙΝΣΟΣΙΑΛ είναι οι Νίκος Σαλαγιάννης, γενικός διευθυντής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το οποίο αποτελεί και τον χρηματοδότη ενός μέρους των δράσεων του Ινστιτούτου, ως αντιπρόεδρος, και Γιώργος Δίελλας ως γραμματέας. Και στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται οι Παναγιώτης Αναστασιάδης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μιχάλης Γεωργακούδης ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Ιωσήφ στέλεχος επιχειρήσεων, Γιάννης Μεϊμάρογλου επιχειρηματίας, Φίλιππος Σαχινίδης πρώην υπουργός, Δημήτρης Στάμου δημοσιογράφος, στέλεχος Ανανεωτικής Αριστεράς, Ανδρέας Στοϊμενίδης διδάκτωρ μηχανολόγος, μέλος διοίκησης της ΓΣΕΕ, και Εφη Χαλάτση στέλεχος ΕΤΕ, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται για την ώρα η πλήρωση των θέσεων του επιστημονικού συμβουλίου, στο οποίο επικεφαλής είναι πολύ πιθανόν να τεθεί ακαδημαϊκός, με θητεία στο τιμόνι του υπουργού Οικονομικών σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2000.

Ο νέος φορέας έχει την πλήρη έγκριση της Φώφης Γεννηματά, σε μια προσπάθεια ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρος στην παραγωγή πολιτικής, να κινητοποιήσει και πάλι δυναμικά κομμάτια του κοινού και να γίνει ελκυστικός μέσω καινοτόμων ιδεών, προτάσεων και απαντήσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνίες σε χρόνο παρόντος και μέλλοντος. «Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα εργαστήρι αφύπνισης και διαλόγου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεύματα που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στη σοσιαλδημοκρατία», μας λένε χαρακτηριστικά οι πρωτεργάτες για τη δημιουργία του.

Στα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια των ιθυνόντων του ΙΝΣΟΣΙΑΛ είναι η διεξαγωγή εκδηλώσεων και η υλοποίηση εκδόσεων, η σύναψη συνεργασιών με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού όπως το Friedrich Naumann Foundation και Federation of European Progressive Studies (FEPS), ενώ με την εκπόνηση των διάφορων προγραμμάτων που θα «τρέξουν» το προσεχές διάστημα θα ασχοληθούν πολλοί νέοι επιστήμονες, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες, στην κατεύθυνση να μπει «νέο αίμα» στη θεωρητική διαβούλευση στην πολιτική.

Στο διαδίκτυο

Το ΙΝΣΟΣΙΑΛ αναμένεται σύντομα να αποκτήσει και τον δικό του ιστότοπο – προς το παρόν μπορεί κανείς να το αναζητήσει στον λογαριασμό «Ινστιτουτο Ινσοσιαλ» στο fb. Η έδρα του βρίσκεται στην οδό Λυκαβηττού 11 στο Κολωνάκι, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το ΙΣΤΑΜΕ.

Οπως αναφέρει το καταστατικό του, το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και στα προτάγματα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού ενώ, όπως αναφέρεται στο ίδιο πλαίσιο, το Ινστιτούτο ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, προάγει την επιστημονική γνώση και προωθεί τη δικτύωση πολιτικών, επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η πρεμιέρα της παρουσίας του στα δημόσια πράγματα προγραμματίζεται να γίνει την επόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 18.00 με ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση, με αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα στην εποχή της τηλεργασίας και της οικονομίας της πλατφόρμας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γούλας – γενικός διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ηλίας Κικίλιας – γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Καρούζος – δικηγόρος, εργατολόγος, Μαρίλη Μέξη – σύμβουλος του ILO, επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων Gig Economy Παν. Graduate Institute της Γενεύης, και Χρήστος Πρωτόπαπας – πρώην υπουργός & πρώην πρόεδρος ΓΣΕΕ.

Θα συντονίσει η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Η ψηφιοποίηση, που επιταχύνθηκε από την υγειονομική κρίση, αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στις εργασιακές σχέσεις. Πολλά πράγματα αλλάζουν με δραματικό ρυθμό και μεταφέρουν τον κόσμο της εργασίας σε μια νέα εποχή με ανατροπές και μετασχηματισμούς αρκετών δεδομένων.

Η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως απασχόληση, γίνεται το κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ και κάποιο καιρό να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι εργοδότες σε διεθνές αλλά κι επιμέρους εθνικά επίπεδα», επισημαίνεται στη σχετική πρόσκληση, δίνοντας μια γεύση των προβληματισμών που θα απασχολήσουν το διαδικτυακό πάνελ των ομιλητών. Επόμενες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αφορούν θεματικές όπως η δημοκρατία και η κρίση θεσμών αλλά και η παιδεία.

πηγή: https://www.efsyn.gr/