Danai Lu: Το διαδικτυακό γυμναστήριο και η «σπίθα» ενός ξεχωριστού ονείρου

Στα πλαίσια της στήλης του #NewnStories για το Newn.gr, γνωρίζουμε και συνομιλούμε με την Δανάη Βαρθολομάτου. Ένα ανήσυχο πνεύμα που ήρθε για να αλλάξει μια για πάντα την γυμναστική από το σπίτι. #NewnStories #Newn #Blog #DanaiLu

Θα ξεκινήσω κατευθείαν πιάνοντας την ουσία του θέματος. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι βρίσκεστε μπροστά από μία οθόνη, σε ένα διαδικτυακό γυμναστήριο, το οποίο πέρα από εκγύμναση σας “γεμίζει” με τόνους αισιοδοξίας, θετικές σκέψεις και αυτοεκτίμηση. Από όπου κι αν το πιάσεις, είναι μία όμορφη εικόνα, ένα ιδανικό σενάριο σε μία εποχή που όλα μας φαίνονται μουντά. Η σημερινή μας πρωταγωνίστρια επέλεξε να το ονειρευτεί έχοντας, καθόλη τη διάρκεια, τα μάτια της ανοιχτά. Απ’ ότι φαίνεται η μοίρα τη δικαιώνει και προσφέρει στην ίδια και, σε όσους ακολουθούν την ιδέα της, το μεγαλύτερο χαμόγελο.

Το όνομα της; Δανάη Βαρθολομάτου. Ο στόχος της; Να σε φέρει κοντά στην άθληση, μα πρωτίστως κοντά στον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να κοιτάξεις το βιογραφικό της ή να κάνεις εγγραφή στο site της για να το καταλάβεις. Αρκεί ένα scroll down στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram (@Danai_lu) και τα απαραίτητα θετικά vibes.

Και μιας που βάλαμε στην κουβέντα το προσωπικό της site (Danai Lu – Inside out) το πρώτο πράγμα που θα διαβάσεις ανοίγοντας το, δικαιολογεί απόλυτα τις παραπάνω θέσεις και φανερώνει ένα κομμάτι της προσωπικότητας της. «Αν μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ»… και ο προσωπικός σου εγωισμός χτυπάει κόκκινο! Όσο να ναι, αυτή η φράση πάντα μας εξιτάρει, καταφέρνει να ξυπνάει τα ένστικτα και μιλάει κατευθείαν στην ψυχή. Ένα project που «γεννήθηκε» μέσα από αυτή τη σπίθα ενός ξεχωριστού ονείρου, όπως αναγράφεται και στον τίτλο. Ένα γυμναστήριο διαφορετικό από όλα τα άλλα, που εφόσον μπεις στη διαδικασία να το ανακαλύψεις δεν θα αργήσεις να καταλάβεις το γιατί…

Το link της συγκεκριμένης πλατφόρμας για όσους ενδιαφέρονται.

Το who is who της Δανάης Βαρθολομάτου: Η Δανάη μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, σπούδασε Νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις της καθημερινά μέσα από τις σπουδές στον τομέα του Business & Life Coaching και τα μαθήματα Personal Training. Λατρεύει τα άλογα και την ιππασία και θέλει συνεχώς να εξελίσσεται σε ο,τι κάνει. Το 2020 έκανε πράξη ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της δημιουργώντας την δική της διαδικτυακή πλατφόρμα “Inside Out Better” με σκοπό την προώθηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτά, τουλάχιστον, έχω σημειώσει στο… σκονάκι μου.

«Πιστεύω πως όλοι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες και δεν πρέπει να βάζουμε όρια στους στόχους και τα όνειρά μας. Μοιράζομαι τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου, καθώς και πολλή θετική ενέργεια στους λογαριασμούς που διαθέτω στα social media», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ανήσυχο πνεύμα θα την χαρακτήριζε κάποιος πιο γραφικός από μένα. Καλύτερα, όμως, να μας τα πει η ίδια μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στον Γιώργο Τσαρουχά

-Σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή του κορονοϊού, τι και πόσα προσφέρει σε κάποιον η καθημερινή άθληση;

Δ: Είναι μια περίοδος εξαιρετικά δύσκολη για όλους η οποία μας επιβαρύνει και σωματικά και ψυχικά. Σίγουρα λοιπόν, το να βάλουμε στις πρώτες μας προτεραιότητες την υγεία μας είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από την καθημερινή άθληση, μία υγιής ρουτίνα που περιλαμβάνει και καλό θρεπτικό φαγητό μπορεί να μας δώσει όλη αυτή τη σωματική και ψυχική δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στην κατάσταση.

-Προσωπικά, πως αντιμετωπίζεις την όλη κατάσταση και τι σου δίνει έξτρα κίνητρο για να συνεχίσεις;

Δ: Προσπαθώ. Κάποιες μέρες είναι πιο εύκολες και άλλες πιο δύσκολες όπως για όλους. Τις ημέρες που αισθάνομαι πιεσμένη αποφεύγω να ανοίγω την τηλεόραση και επιλέγω να διαβάσω ένα βιβλίο ή να βγω για ένα περπάτημα. Το πιο βασικό κίνητρο για εμένα όμως έρχεται από την καθημερινή επικοινωνία που έχω με τα άτομα που με ακολουθούν. Κατά ένα μαγικό τρόπο, τις ημέρες που τα βάζω με τη ζωή και αρχίζω να παραπονιέμαι, θα δω ένα μήνυμα από μία κοπέλα που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικότερες δυσκολίες από τις δικές μου, και παρόλα αυτά είναι αισιόδοξη. Θα δω ένα μήνυμα από μία κοπέλα που έκανε μία προπόνηση και.. θα σηκωθώ να κάνω κι εγώ!

-Μέσω του δικού σου project – ιντερνετικού γυμναστηρίου βοηθάς ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα με το σώμα και την ψυχική τους υγεία. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και τι σε “γεμίζει” περισσότερο από το feedback που σου δίνουν;

Δ: Η αλήθεια είναι πως έχω λάβει τόση θετική ανταπόκριση και τόση αγάπη για αυτό το project-ακι που πολλές φορές μου είναι δύσκολο να το πιστέψω. Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα από ειδικούς και έχουμε βάλει στόχο να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αγαπήσουν το σώμα τους και να κάνουν τη δική τους προσπάθεια!

Κάθε μήνυμα που λαμβάνω από ένα άτομο το οποίο σηκώθηκε και έκανε έστω και δέκα λεπτά περπάτημα, για εμένα είναι μία νίκη. Γιατί στο τέλος δεν έχει να κάνει με το περπάτημα, αλλά με το πως εμπνέουμε ο ένας τον άλλο να αγαπήσει τον εαυτό του και να κάνει το πρώτο βήμα.

-Τι ακριβώς θα βρει κάποιος στο σχετικό σαιτ που τρέχεις;

Δ: Με την εγγραφή τους οι συνδρομητές μας αποκτούν πρόσβαση σε προπονήσεις που μπορούν να κάνουν οπουδήποτε, με ή και χωρίς καθόλου εξοπλισμό. Υπάρχουν προπονήσεις για όλα τα επίπεδα και ουσιαστικά προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για γυμναστική από το σπίτι, μέσα από το οποίο μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει σταδιακά να βελτιώσει το σώμα του αλλά και την ψυχολογία του. Οι προπονήσεις δεν γίνονται συγκεκριμένες ώρες και ο συνδρομητής μπορεί να τις κάνει όσες φορές θέλει! Φυσικά, εάν κάποιος έχει ανάγκη από εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής ή γυμναστικής, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον από τους συνεργάτες μου και να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του. Παράλληλα, όλοι όσοι κάνουν εγγραφή, αποκτούν πρόσβαση σε πάρα πολλές υγιεινές συνταγές για να τις εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

-“Αν μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ”. Αυτό είναι το μότο σου. Όμως, τι πραγματικά, ήταν αυτό που σε ενέπνευσε αν γυρίσουμε πίσω το χρόνο; Πως ξεκίνησε το ταξίδι σου σε αυτόν τον χώρο και τι δυσκολίες κλήθηκες να αντιμετωπίσεις;

Δ: Ειλικρινά, δεν υπάρχει κάτι πιο αληθινό μέσα μου από αυτή τη φράση. Είμαι ένα άτομο με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και ποτέ δεν πίστευα στον εαυτό μου. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν πέρασα στη Νομική Αθηνών. Ξέρεις γιατί; Γιατί ποτέ δεν το είχα πιστέψει, δεν το είχα ονειρευτεί επειδή φοβόμουν ακόμα και να ονειρευτώ κάτι τόσο μεγάλο. Ήμουν σίγουρη για την αποτυχία και είχα προετοιμαστεί να φύγω για το εξωτερικό. Και ξαφνικά, όλη η προσπάθεια ενός χρόνου ανταμείφθηκε με έναν πολύ καλό βαθμό. Δεν το πίστευα ότι συνέβη γιατί δεν ήμουν καν από τους καλύτερους μαθητές. Έπειτα, στο μέλλον, πέρασα μία πολύ δύσκολη περίοδο που ταλαιπωρήθηκα από μία διατροφική διαταραχή. Πάλι, με την ίδια σκέψη, τα είχα παρατήσει και αισθανόμουν ότι δεν θα βγω ποτέ από αυτό. Ήταν πολύ δύσκολο και επιβάρυνε πολύ το σώμα και την υγεία μου… Και όμως, βγήκα!

Όταν πάρεις τα μάτια σου από την πιθανή αποτυχία και εστιάσεις στην προσπάθεια, τα καταφέρνεις. Αυτό με έκανε να θέλω να δω τι μπορώ να πετύχω εάν πάρω τα μάτια μου από τις πιθανές αποτυχίες και προσπαθήσω να γίνω πιο δυνατή! Κάπως έτσι ξεκίνησα να μοιράζομαι αυτή τη διαδρομή στο instagram.

Πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι έμαθα να αποδέχομαι τις δυσκολίες και να μιλάω γι’ αυτές. Όταν έκανα ένα βίντεο για τη νευρική βουλιμία, έλαβα άπειρα μηνύματα από ανθρώπους που περνάνε το ίδιο. Δεν ήμουν μόνη μου και δεν ήθελα να νιώθει κανείς μόνος του. Και κάπως έτσι αισθάνθηκα την ανάγκη να πω, αν μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ!

-Γυμναστική από το σπίτι. Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά; Πόση ώρα χρειάζεται να διαθέσει κάποιος καθημερινά και ποια θα έλεγες ότι είναι είναι τα “κλειδιά” της επιτυχίας;

Δ: Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει το γυμναστήριο. Ήταν η διέξοδος μου κάθε βράδυ να ακούω την αγαπημένη μου μουσική και να κάνω προπόνηση. Όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα πόσο ευχάριστη μπορεί να είναι και η γυμναστική στο σπίτι. Αρχικά εξοικονομείς πολύ χρόνο στην οδήγηση και το παρκάρισμα! Επίσης, στο σπίτι δεν υπάρχει η αμηχανία που κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται στο γυμναστήριο εάν δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις ασκήσεις και με τα μηχανήματα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Στο σπίτι μπορεί κανείς να φοράει ό,τι θέλει και να προσπαθήσει όσες φορές θέλει χωρίς άγχος.

Η ώρα που χρειάζεται να διαθέσουμε στη γυμναστική εξαρτάται άμεσα και από την ένταση της προπόνησης. Μπορεί κανείς να κάνει μία προπόνηση με ένταση και να κρατήσει 20 λεπτά ή να επιλέξει κάποιο πρόγραμμα με περισσότερα διαλείμματα και να κρατήσει 50 με 60 λεπτά.

Όσον αφορά στο “κλειδί” της επιτυχίας, για εμένα είναι ένα: η συνέπεια. Δεν έχει σημασία εάν τη μία μέρα θα κάνεις 45 λεπτά προπόνηση με αντιστάσεις και την άλλη μόνο 10 λεπτά περπάτημα. Σημασία έχει κάθε μέρα να αφιερώνεις λίγο χρόνο στο σώμα σου. Αναρωτιόμαστε κάθε βράδυ αν θα πλύνουμε τα δόντια μας ή οχι; Φυσικά και όχι! Κάθε βράδυ πλένουμε τα δόντια μας γιατί έχουμε μάθει ότι είναι συνήθεια. Έτσι πρέπει να ενταχθεί στην ημέρα μας και η γυμναστική.

-Η άθληση και η γυμναστική γενικότερα συνδέεται με ένα μέρος της ψυχής. Αρχικά συμφωνείς με αυτή την άποψη, κι αν ναι που και πότε το εντοπίζεις σε εσένα; Και σε τι βαθμό;

Δ: Nομίζω ότι όλοι όσοι έχουν αθληθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους γνωρίζουν αυτή την αίσθηση της ευτυχίας που σου αφήνει η γυμναστική. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι κατά τη διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός μας παράγει κάποιες ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες μας δημιουργούν συναισθήματα χαράς, βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και λειτουργούν σαν φυσικά παυσίπονα για το σώμα. Επομένως, πέρα από το κομμάτι που αφορά στη σωματική υγεία και τη βελτίωση της εικόνας μας, η άσκηση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και για την ψυχική υγεία μας. Είναι άλλωστε η στιγμή που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ!

-Μιας που για περιόδους έχεις ζήσει σε χώρες του εξωτερικού, ποιες διαφορές εντοπίζεις στην αθλητική παιδεία σε σύγκριση με την Ελλάδα;

Δ: Από μικρή ηλικία ταξίδευα πολύ και άρχισα να αντιπαραθέτω αυτά που βλέπω εδώ με αυτά που έβλεπα στο εξωτερικό. Για να είμαι ειλικρινής, στην Ελλάδα μεγαλώνουμε με πολλές ευκαιρίες να κάνουμε κάποιο άθλημα σαν παιδιά. Νομίζω πως όλοι οι γονείς θεωρούν δεδομένο ότι τα παιδιά τους θα γραφτούν σε μία δραστηριότητα. Αυτό που πολλές φορές λείπει, είναι η νοοτροπία του αθλητή. Δεν έχουμε, σε μεγάλο ποσοστό, αποδεχτεί ότι ο αθλητισμός θέλει πολύ μεγάλη πειθαρχία και πολλές φορές θέλει πολλές στερήσεις. Θα έλεγα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων τα θέλουμε όλα! Και να διαπρέψουμε στον αθλητισμό και να μη στερηθούμε τίποτα από την υπόλοιπη ζωή μας, κάτι που αργά η γρήγορα βλέπουμε ότι είναι αδύνατο.

-Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που δεν πιστεύει στον εαυτό του ή τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία;

Δ: Ο Steve Jobs στο βιβλίο της αυτοβιογραφίας του λέει «Κάποια στιγμή, η ζωή θα σου πετάξει με δύναμη ένα τούβλο στο κεφάλι, μην χάσεις την πίστη σου!». Αυτό επαναλαμβάνω κι εγώ μέσα μου κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει όπως το είχα σχεδιάσει.

Συνεχώς, όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που έχει πετύχει κάτι, θεωρούμε σαν δεδομένο οτι τα κατάφερε εύκολα. Αυτό δεν ισχύει ποτέ! Είναι νομίζω σημαντικό να κοιτάζουμε πίσω από όλους τους ανθρώπους που θαυμάζουμε και να αντλούμε έμπνευση από τα εμπόδια που ξεπέρασαν και όχι από το που βρίσκονται τώρα. Και φυσικά, δεν θα μάθουμε ποτέ τι μπορούμε να καταφέρουμε κι εμείς οι ίδιοι εάν δεν προσπαθήσουμε!

-Επόμενα δικά σου πλάνα;

Δ: «Θέλω η πλατφόρμα μου σιγά σιγά να μεγαλώσει και να γεμίσει από αξιόλογους ανθρώπους που έχουν κάτι όμορφο να πουν, να δείξουν, και φυσικά από άτομα που χαίρονται να βλέπουν τους ανθρώπους γύρω τους να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται.

Προσωπικά, έχω εστιαστεί στο να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερη. Παρακολουθώ σεμινάρια, προχωράω τις σπουδές μου, διαβάζω ό,τι βρω μπροστά μου και θέλω όσο μπορώ να μπορώ να δίνω κάτι καλό στον κόσμο. Είμαι θετική και αισιόδοξη παρά τις δυσκολίες και δε σταματάω να προσπαθώ. Και τώρα ξέρω, πως αν μπορώ εγώ, σίγουρα μπορείς κι εσύ!»

Ιστορίες που αξίζει να ακουστούν υπάρχουν παντού, μένει να τις ανακαλύψουμε και να τους δώσουμε τη σημασία που τους αξίζει. Δανάη, σε ευχαριστούμε για την κουβέντα. Σου ευχόμαστε τα καλύτερα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο!

Πηγή φωτογραφιών