«Δεντρί project»: Ένα app για ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη

Μια περιβαλλοντική δράση που αφορά του Θεσσαλονικείς #newn #διαφορα #thessaloniki

Κάλεσμα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να καταγράψουν σε μια εφαρμογή, τις κενές δενδροδόχους, απευθύνει το «δεντρί project», μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για ένα συλλογικό COVID19-free εγχείρημα κινητοποίησης, με στόχους την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα και παράλληλα, προσφέρει βιωματικές εμπειρίες οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και των γειτονιών της πόλης».

Η πρώτη φάση του «δεντρί project» στοχεύει στην άντληση δεδομένων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαθέτει, όπως επισημαίνεται, μόνο 2,7 τ.μ ανά κάτοικο. Για την καταγραφή των κενών δενδροδόχων έχει ήδη δημιουργηθεί ειδική φόρμα ενώ στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποτυπώνονται σ’ έναν ανοιχτό διαδραστικό χάρτη, ο οποίος θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.

«Η οργάνωση και η κοινότητά μας, βρίσκονται σε συζητήσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αρμόδια αντιδημαρχία, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα, ώστε το επόμενο διάστημα να προγραμματιστούν φυτεύσεις, όπου αυτό καθίσταται δυνατόν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης στα τέλη Απριλίου, το «δεντρί project» θα πραγματοποιήσει καλέσματα για συμμετοχή στην επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων της καταγραφής. Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Διονύση Λατινόπουλο, προγραμματίζονται δημιουργικά συμμετοχικά εργαστήρια με άξονα την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Τέλος, μεταξύ άλλων, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ωφέλειες του πρασίνου στην ποιότητα ζωής των πολιτών. 

Το «δεντρί project» αποτελεί ένα έργο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «mamagea» και υλοποιείται από μέλη της Πράσινης Κοινότητας, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η Πράσινη Κοινότητα και το «δεντρί project» υποστηρίζονται από το Heinrich Böll Stiftung Greece.w17-133513dentriparticipatorylogoexperiment.jpg