Δωρεάν τεστ στα φαρμακεία από τις 7/4

Ποιοι δικαιούνται τα πρώτα #newn #covid19

Στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμεπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλλου.

Όπως τόνισε τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 27.000, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Παράλληλα ανέφερε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, σε υψηλά ωστόσο επίπεδα, με το δείκτη θετικότητας στο 6,8%. Την τελευταία εβδομάδα μόνο, διαγνώστηκαν 19.000 νέα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας στη νότια Ελλάδα, με σταθερά αυξητικές τάσεις ωστόσο στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων 28% την τελευταία εβδομάδα με τα ενεργά κρούσματα στη  πόλη να υπολογίζονται σε πάνω από 2.000. 

Οι αυξητικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχώς μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς χαρακτηριστικά στα Νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με 200 άτομα διασωληνωμένα.

Συνολικά στην χώρα, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου νοσηλεύονται 5.200 άτομα.

Επιπλέον, σημείωσε πως έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να φανεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ στην συνέχεια τόνισε την σημασία του εμβολιασμού στην «μάχη» κατά της πανδημίας.

Για την χαλάρωση του lockdown, είπε πως αποφασίστηκε για να «μετατοπιστεί» η δραστηριότητα των πολιτών έξω από τα σπίτια, υπογραμμίζοντας όμως πως πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στόχος πρέπει να είναι μια απλή βόλτα, χωρίς συνωστισμό και χωρίς πολύ κόσμο.

Αναφορά έκανε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφιστώντας την προσοχή τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά για σωστή χρήση της μάσκας.

Στην συνέχεια η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στη σημασία των self tests που έρχεται και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία όλων μας με την επερχόμενη χαλάρωση των μέτρων. Μάλιστα, είπε με νόημα το εξής: «Τώρα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες».

Ανακοινώσεις για self test 

Για τη διαδικασία των self test ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοινώνοντας επίσημα πως τα πρώτα θα βρίσκονται στα φαρμακεία στις 7/4. Τα πρώτα τεστ θα τα δικαιούνται αποκλειστικά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια θα τα δικαιούνται άτομα ηλικίας από 18 έως 67 ετών και τέλος θα παρέχονται στους άνω των 67 ετών (σ.σ. καθώς οι ηλικίες αυτές εμβολιάζονται). Τα τεστ θα παρέχονται στα φαρμακεία αλλά θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον.